Matematik

forskel mellem andel og procenter

15. december 2025 af henrikk08 - Niveau: 9. klasse

hej

jeg har dette udsagn, som jeg er lidt i tvivl om:

"andelen af forældre, der cyklede uden lys, var 10,7 % større end andelen af
elever, der cyklede uden lys."

jeg forstår ikke rigtig, hvad der menes med "andelen". er udsagnet korrekt? Hvordan finder jeg ud af det?

Vedhæftet fil: tabel.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. december 2025 af mathon

Andel = brøkdel

Svar #2
15. december 2025 af henrikk08

men betyder det at udsagnet er korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. december 2025 af ringstedLC


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. december 2025 af ringstedLC

Se på ordet "antal" som står i tabellen. Se så på ordet "andel" og forstå det som den brøkdel fx elever u. lys udgør af det samlede antal elever.

Bemærk også ordet "procentdel", hvor procent som bekendt er en brøk(del) forlænget med 100.


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. december 2025 af ringstedLC

Rigtigt eller forkert: Rent umiddelbart:

\begin{align*} \frac{7}{22}\cdot100\,%-\frac{12}{57}\cdot100\,% &= 10.7% \\ 31.8%-21.1% &= 10.7% \end{}

 , men udsagnet påstår at:

\begin{align*} \frac{\textup{Andel}_\textup{\,For}-\textup{Andel}_\textup{\,El}}{\textup{Andel}_\textup{\,El}}\cdot100\,% &= 10.7\,% \end{}

For at lette beregningen kan der foretages et overslag:

\begin{align*} \textup{Andel}_\textup{\,For}=\tfrac{7}{22}\approx \tfrac{7}{21}=\tfrac{1}{3} \quad&,\; \textup{Andel}_\textup{\,El}=\tfrac{12}{57}\approx \tfrac{12}{60}=\tfrac{1}{5} \\ \frac{\frac{1}{3}-\frac{1}{5}}{\frac{1}{5}}\cdot100\,% &= ... \end{}

som så kan sammenlignes med det oprindelige udsagn.

Bemærk: Hvis overslagets resultat svarer til udsagnets, må de faktiske andele anvendes.

Husk: Et udsagn er enten "falsk" eller "sand".


Svar #6
15. december 2025 af henrikk08

men det er vel også sandt så, hvis 21,1 % af eleverne cykler uden lys, og 31,8 % af forældrene cykler uden lys, at det er 10,7% større andel? Hvis andel = brøkdel = procentdel, betyder det vel, at det bare kan trækkes fra hinanden, så 31,8 - 21,1 = 10,7


Svar #7
15. december 2025 af henrikk08

Men går opgaven i virkeligheden i bund og grund ud på at finde det tal (antal procent større) som man skal gange 21,1 med for at få 31,8? Så det bliver 31,8 / 21,1 = 1,507 -> 1,507 - 1 x 100 = 50,7 % større end andelen af elever, der cyklede uden lys


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. december 2025 af ringstedLC

#6 Ca. 1/3 af forældrene-, og ca. 1/5 af eleverne kører uden lys.

Spørg dig selv om "1/3" er 10.7% mere end "1/5".


Brugbart svar (0)

Svar #9
15. december 2025 af ringstedLC

#7

Så det bliver 31,8 / 21,1 = 1,507 -> 1,507 - 1 x 100 = 50,7 % større end andelen af elever, der cyklede uden lys

(1.507-1) · 100% = 50.7%

Hvis der regnes med de faktiske andele fås 51.1%, men det gør ingen forskel på udsagnets værdi som er "falsk".

Godt tænkt efter at du så "fælden"!


Skriv et svar til: forskel mellem andel og procenter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.