Matematik

2.ordens rekursionsligning Hjælp

04. januar kl. 15:56 af Denstuderende25 - Niveau: A-niveau

Hej SP

Jeg har en opgave om rekursionsligninger, men jeg synes ikke rigtig den giver mening. 
Har også prøvet på excel, det virker ikke helt rigtigt. Ved ikke, hvad det er jeg gør forkert (Se eventuelt vedhæftet screeshot, det er mit forsøg på opgaven)

Opgaven er:

Udregn de 10 første tal i løsningen idet det oplyses: x= 2 · xn-1 + xn-2

Har heller ikke fået nogen startværdi. Må man så egentligt godt antage en startværdi eller...?

Håber nogen kan hjælpe. 

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. januar kl. 21:11 af SuneChr

Vi skal finde den generelle løsning **
Omskriv til
*     xn - 2xn - 1 - xn - 2 = 0
Vi skal nu finde den karakteristiske ligning ved at erstatte
     xn = rn       xn - 1 = rn - 1      xn - 2 = rn - 2
Dividér * med laveste potens af r  d.v.s.  rn - 2
Vi får nu den karakteristiske 2.gradsligning
     r2 - 2r - 1 = 0
Diskriminanten er positiv, så vi får to forskellige rødder r1 og r2
 **   xn = Ar1n + Br2n
Indsæt to startværdier i den generelle løsning ** og find derved,
med to ligninger med de to ubekendte, A og B.



 



 


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. januar kl. 16:18 af SuneChr

De ti første tal {x1 , x2 , ... , x10} i følgen, da der ikke er to startværdier, er således:

      xn = Ar1n + Br2n     n = 1, 2, ... , 10
og hvor  r1 = 1 - √2   og r2 = 1 + √2
A og B beregnes, som før nævnt, ved ligningsløsning.


Skriv et svar til: 2.ordens rekursionsligning Hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.