Matematik

Ligninger med brøker HJÆLP

30. august 2014 af 321bj (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle sammen.

Jeg sidder med nogle ligninger med brøker, som ikke synes at gå op. De skulle meget gerne være 1.-gradsligninger, men under udregningen får jeg lavet nogle af dem om til andengradsligninger...

Hvad gør jeg forkert og hvor dan skal jeg løse dem rigtigt? ER det ik rigtigt man ophæver brøkerne ved at gange alle led med nævneren? (eksempel på hvordan jeg regner en af dem, jeg ikke laver om til anden gradsligninger og en af dem jeg gør)

laver den ikke om til andengradsligning:

x + 7/3 - 3x - 7/4 = x - 1/2

x + 7 - 9x - 21/4 = 3x - 3/2

x + 7 - 9x - 21 = 12x - 12/2

2x + 14 - 18x - 42 = 12x + 12

- 28x = 40

x = -1,43

laver den om til andengradsligning:

5/x + 2/x - 3 = 3/x

5 + 2x/x - 3 = 3x/x

5x - 15 + 2x = 3x^2 - 9x/x

5x2 - 15x + 2x2 = 3x2 - 9x

4x2 = -24 (i følge opgaven, skulle det ikke være en andengradsligning)

(går kun i 1. så har ikke arbejdet med 2.-gradsligninger endnu)

et ekstra sprøgsmål: hvordan skal ligninger med dobbeltbrøk løses?

(se ligningen på vedhæftet fil)

Jeg håber virkelig, I vil hjælpe mig - jeg er temmelig fortabt

Vedhæftet fil: Dok1.doc

Brugbart svar (1)

Svar #1
30. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man lægger brøker sammen ved at forlænge med brøkernes fællesnævner.

I den første opgave er fællesnævneren 12. Man får da

        (x+7)/3 - (3x-7)/4 = (x-1)/2 , gang med 12

        4·(x+7) - 3·(3x-7) = 6·(x-1) , gang ind i parenteserne

        4x + 28 -9x + 21 = 6x -6 , træk sammen

        11x = 55 , isoler x

           x = 5

I den anden opgave er fællesnævneren x·(x-3)

        5/x + 2/(x-3) = 3/x , gang med x·(x-3) med forbeholdet x ≠ 0 og x ≠ 3 ,

        5·(x-3) + 2x = 3·(x-3) , gang ind or reducer

        4x = 6


Svar #2
30. august 2014 af 321bj (Slettet)

Mange tak for hjælpen :)

men jeg forstår stadig ikke, hvordan man regner anden opgave


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er forklaret i #1. Hvad forstår du ikke der?


Svar #4
31. august 2014 af 321bj (Slettet)

det er fællesnævneren, når der indgår x

x*(x-) er det ik lig med x2 - 3x, hvis man ganger ind i parentesen?


Skriv et svar til: Ligninger med brøker HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.