Matematik

Hjælp til en matopgave der omhandler procent og flere funktion givet.

03. februar kl. 10:05 af SkolleNørd - Niveau: B-niveau

Hej

Er der nogle der kan hjælpe mig fra bunden til at beregne denne opgave?

Jeg er totalt på bar bund, og har virkelig brug for hjælp til at forstå denne type opgave.


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. februar kl. 11:05 af AMelev

         

x = fattigste procentdel
f(x) = procentdel af samlet indkomst
Model: f(x) = 0.00005x3 --0.0005x2 + 0.55x, 0 ≤ x ≤ 100

a) Indtjening f(x) for de fattigste 50%, dvs. x = 50
Definer f(x) og beregn f(50)

g(x) = x - f(x), 0 ≤ x ≤ 100
b) Robin Hood indeks = max(g(x)
Da definitionsmængden er begrænset, kan maksimum bestemmes grafisk, når bare vinduet har hele
x-intervallet med.
Definer g(x), tegn hele grafen og benyt grafværktøjet til at bestemme max(g).

Alternativt kan du bruge standardmetoden med bestemmelse af nulpunkter og fortegn for g'  med efterfølgende "oversættelse" til monotoni for g. Til sidst beregnes g-værdien i den x-værdi, hvor der er maksimum.

Jeg får a) 32.5% og b) 18


Svar #2
04. februar kl. 15:48 af SkolleNørd

#1
         

x = fattigste procentdel
f(x) = procentdel af samlet indkomst
Model: f(x) = 0.00005x3 --0.0005x2 + 0.55x, 0 = x = 100

a) Indtjening f(x) for de fattigste 50%, dvs. x = 50
Definer f(x) og beregn f(50)

g(x) = x - f(x), 0 = x = 100
b) Robin Hood indeks = max(g(x)
Da definitionsmængden er begrænset, kan maksimum bestemmes grafisk, når bare vinduet har hele
x-intervallet med.
Definer g(x), tegn hele grafen og benyt grafværktøjet til at bestemme max(g).

Alternativt kan du bruge standardmetoden med bestemmelse af nulpunkter og fortegn for g'  med efterfølgende "oversættelse" til monotoni for g. Til sidst beregnes g-værdien i den x-værdi, hvor der er maksimum.

Jeg får a) 32.5% og b) 18




Kan du vise hvordan du beregner b? Måske maple hvis du ved hvordan det fungerer?

Brugbart svar (0)

Svar #3
04. februar kl. 20:42 af AMelev

Jeg kender meget lidt til Maple, men du må da vide, hvor dan du definerer funktioner. Du ved jo, hvad f(x) og g(x) er.
Du må også vide, hvordan du bestemmer g'(x), når g(x) er defineret, samt hvordan du løser ligningen g(x) = 0.
Bemærk, at det er en andengradsligning, så du kan også benytte løsningsformlen.
Se eventuelt denne video

Hvordan du konkret grafisk bestemmer maksimum i Maple, ved jeg ikke, men hvis du har bestemt nulpunkt(er) for g', kkan du på grafen for g se, om det er max eller min.

Se evt. vedhæftede fra TINspire.

Vedhæftet fil:Billede.jpg

Skriv et svar til: Hjælp til en matopgave der omhandler procent og flere funktion givet.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.