Biologi

Hvilepuls

11. april 2011 af larsdrengen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Folk snakker jo om, at man kan bruge hvilepulsen som et forsigtigt mål for en persons kondition.

Men HVORFOR? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. april 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Fordi en person med god kondition har en forholdsvis lav puls i hvile.


Svar #2
11. april 2011 af larsdrengen (Slettet)

 Ja da, men hvorfor? Rent biologisk?


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. april 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Hmm

Når man er i god form, er ens hjerte også i god form. Det slår med en større kraft. Dvs. at den mængde blod, hjertet pumper ud pr. slag (slagvolumen) er højere.

Kroppen vil altid gå efter at holde blodtrykket (BT) konstant. BT kan udregnes ud fra formlen:

BT = MV * TPR

hvor MV er minutvolumen, altså den mængde blod som hjertet pumper ud pr. minut og TPR er den totale perifære modstand (den styres blandt andet af, i hvilken grad arterierne er kontraherede).

MV kan beregnes ud fra følgende:

MV = SV*P

hvor SV er føromtalte slagvolumen og P er pulsen. Det ses derfor at:

BT = MV * TPR = SV * P * TPR.

Hvis BT skal holdes konstant når en af disse faktorer stiger, så må der ligeledes være en anden faktor der falder, hvilket som regel vil være pulsen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. april 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Men derudover skal der nok findes en fysiologisk medspiller til det her, så det ikke kun er som jeg har beskrevet.. Så langt er jeg dog ikke kommet på mit studie endnu :)


Brugbart svar (2)

Svar #5
12. april 2011 af exutu (Slettet)

Det giver jo sig selv. I hvile lige meget om personen er i god eller i dårlig form skal der bruges en specifik mængde oxygen. Hvis du er i god form sendes der mere blod ud pr. slag (og derved mere oxygen) og hjertet behøver derved ikke at slå ligeså mange gange pr. tidsenhed og derfor er hvilepulsen lavere for folk i god form, end for folk i dårlig form.


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. april 2011 af JesperOlesen (Slettet)

Rent fysiologisk afhænger vores hvilepuls af alder og hjertets slagvolume. Man skal altså huske at tage alder med i betragtningen. Den vigtigste årsag til, at hvilepuls er et forsigtigt mål for folks kondition er, at en lav hvilepuls ikke nødvendigvis er ensbetydende med en god kondition - en lav hvilepuls kan også skyldes en hjertesygdom. For at måle en persons kondition er det bedre at måle iltoptagelsen per minut.

Håber,at du er tilfreds med svaret :-)


Skriv et svar til: Hvilepuls

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.