Biologi

Farmakologisk receptkontrol

12. oktober 2025 af 2026LÆS - Niveau: Universitet/Videregående
Jeg skal lave det som står i opgaveformuleringen. Filen er vedhæftet. Jeg har selv forsøgt at udregne det : stofmængde : 8 kg * 8mg/ kg =64mg. Stofmængde: 64mg: 10mg/ml = 6,4 ml ( det er udregning for lægens recept) konklusion på lægerecepten : Der foreslår : 6,4 ml 3 gange dagligt i 7 dage. Promedicins doseringsforslag er : 6-8 mg/ kg legemsvægt fordelt på 2/3 doser i døgnet. Dvs 8 mg :3 = 2,6 mg pr.døgn ved sengetid. Lægens dosering er for høj ifølge promedicin ( vedhæfter promedicin i et nyt spørgsmål som hører til denne) jeg kan ikke vedhæfte 2 filer
Vedhæftet fil: IMG_5636.jpeg

Svar #1
12. oktober 2025 af 2026LÆS

Det er promedicins doseringsforslag… er min udregninger korrekt ?
Vedhæftet fil:IMG_5637.jpeg

Brugbart svar (0)

Svar #2
12. oktober 2025 af SuneChr

Et 6 måneders barn kan godt vægtmæssigt ligge i intervallet 7,5 kg til 10 kg.
Når lægen ordinerer 2 ml  × 3 dgl. i 7 dage svarer det til 60 mg pr. døgn.
Barnet skal ikke her langtidsbehandles.
Den anbefalede dosis er for barnet 6 - 8 mg pr kg legemsvægt pr døgn fordelt på 2 eller 3 doser.
Barnets vægt 7,5 kg:  6·7,5 = 60 mg pr døgn.
Barnets vægt 10 kg:  6·10 = 60 mg pr døgn.
Barnets vægt 7,5 kg:  8·7,5 = 60 mg pr døgn.
Barnets vægt 10 kg:  6·10 = 60 mg pr døgn.
Vejer barnet som intervallet anfører, er der god overensstemmelse med det anbefalede og det ordinerede.


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. oktober 2025 af SuneChr

# 2 rettelse:
Den anbefalede dosis er for barnet 6 - 8 mg pr kg legemsvægt pr døgn fordelt på 2 eller 3 doser.
Barnets vægt 7,5 kg:  8·7,5 = 60 mg pr døgn.  (mindre vægt → højere dosis)
Barnets vægt 10 kg:  6·10 = 60 mg pr døgn.    (højere vægt → mindre dosis)
Vejer barnet som intervallet anfører, er der god overensstemmelse med det anbefalede og det ordinerede.


Svar #4
13. oktober 2025 af 2026LÆS

Jeg har endnu ikke set- helt konkret på dine udregninger . Men barnet vejer ikke 7,5kg. Barnet vejer 8 kg- det står på recepten .

Brugbart svar (0)

Svar #5
13. oktober 2025 af SuneChr

Legemsvægt 8 kg.
Mindste anbefalede dosis 6·8 = 48 mg pr døgn, største anbefalede doisis 8·8 = 64 mg pr døgn.
Lægen har ordineret 60 mg indenfor dette interval, som også er anbefalet.


Svar #6
13. oktober 2025 af 2026LÆS

Hvad mener du med at lægen også har anbefalet : 60 mg ? Er det fordi der står : Trimopan oral suspension 10 mg/ ml 100 ml

Brugbart svar (1)

Svar #7
13. oktober 2025 af SuneChr

Lægen udskriver en pakning indeholdende 100 ml (= 1000 mg) med styrken 10 mg/ml .
Ordinationen er 20 mg × 3 dgl i 7 dage.
Der forbruges altså 60·7 mg = 420 mg på de 7 dage. Resten går til spilde.


Svar #8
13. oktober 2025 af 2026LÆS

På lægerecepten er det 2 ml * 3 gange dagligt - 6 ml ? Hvor får du 20 mg fra …. Jeg forstår ikke hvor du har de 60 mg fra ? Ift lægens anbefaling

Brugbart svar (1)

Svar #9
13. oktober 2025 af SuneChr

Styrken er 10 mg/ml.  2 ml er så 20 mg. De skal gives 3 gange daglig. Det giver 60 mg daglig,
som barnet skal have fordelt over 3 gange, (morgen, middag og aften).
Når jeg skriver anbefaling, er det dét, som lægemiddelstyrelsen lægger til grund for behandlingen.
Når jeg skriver ordination, er det dét, lægen udskriver og med hensyn til anbefalingen.
(Genlæs # 5). Lægen har altså næsten, men kun næsten, ordineret det maksimale af, hvad lægemiddelstyrelsen har anbefalet.


Svar #10
13. oktober 2025 af 2026LÆS

Det ene doseringsforslag fra promedicin - det andet er en recept fra en læge. Det er de to vi skal sammenligne for at se om der er overensstemmelse ift. det som står på promedicin og lægens recept. Opgaveformuleringen står på lægens recept og doseringsforslaget står i den anden fil med billede vedhæftet. I udregningen #9 indgår ikke barnets vægt ?

Brugbart svar (0)

Svar #11
13. oktober 2025 af SuneChr

ad # 7
Pakningen med 100 ml, til oral administration, (givet gennem munden), forhandles ikke i mindre kvantum.
Så der er et uundgåeligt spild.
ad # 5 og følgende:  Barnets vægt 8 kg er grundlaget for de følgende beregninger.
(Det er simpel købmandsregning: når 1 æble koster 2,50 kr så koster 2 æbler 5,00 kr). 


Svar #12
13. oktober 2025 af 2026LÆS

Ok! I svar# 5 skriver du : Legemsvægt 8 kg.
Mindste anbefalede dosis 6·8 = 48 mg pr døgn, største anbefalede dosis 8·8 = 64 mg pr døgn. Promedicin anbefaler at man fordeler det på 2/3 doser . Og giver 1/2 mig pr døgn jo ? Hvor at lægen ordinerer 60 mig som skal gives 3 gange . Så er promedicin doseringsforslag mindre end lægens …. ( når det skal fordeles over ) ??

Brugbart svar (0)

Svar #13
13. oktober 2025 af SuneChr

.SP 131020252113.PNG

Vedhæftet fil:SP 131020252113.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #14
13. oktober 2025 af SuneChr

.SP 131020252231.PNG

Vedhæftet fil:SP 131020252231.PNG

Svar #15
14. oktober 2025 af 2026LÆS

Jeg forstår godt svar #5 din udregning ift. prodmedicin. Jeg var også selv kommet frem til de 64mg. Men tror jeg ikke helt er med på, hvordan 1-2 mg/kg/døgn ved sengetid så skal forstås som er : "langtidsbehandlingen" ? skal de 48/64mg pr døgn fordeles 


Brugbart svar (1)

Svar #16
14. oktober 2025 af SuneChr

Da barnet, iflg. recepten fra lægen, kun skal i behandling i 7 dage, er barnet ikke i langtidsbehandling.
Men  h v i s  barnet er i langtidsbehandling, skal det  k u n  have medicin til sengetid og ikke andre
tidspunkter på dagen. Til sengetid skal det så have enten 8 mg eller 16 mg.
Det må så lægen afgøre, om det er 8 eller 16 mg, og hvor længe behandlingen skal vare.


Skriv et svar til: Farmakologisk receptkontrol

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.