Matematik

Procentregning

13. april 2011 af Freyr (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er der nogen kloge hoveder der kan hjælpe mig med følgende opgave: 

I femårsperioden 2000-05 steg en virksomheds produktion med 5% om året. Hvor mange procent er produktionen større i 2005 end i 2000? 

På forhånd tak :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. april 2011 af kurdiii (Slettet)

du skal bruge rent formel og  det er ( r+1)


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. april 2011 af phoebebuffay (Slettet)

 eksponentialudvikling..


Svar #3
13. april 2011 af Freyr (Slettet)

 Det kommer jeg desværre ikke særlig langt på


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. april 2011 af phoebebuffay (Slettet)

 f(x)=b*a^x

f(x)=produktionen

x=antal år efter 2000


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. april 2011 af Krabasken (Slettet)

Du "sætter året2 produktion i banken" og efter et år har du produktionen * 1,05

Det gør du i 5 år, og derefter har du

produktionen * 1,055


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. april 2011 af phoebebuffay (Slettet)

 #5 Ja det er sådan set rigtigt, men det er alligevel vigtigt at huske på, at der her ikke er tale om et eksempel på kapitalfremskrivning, men en simpel og mere generel eksponentialudvikling. Der er her tale om en produktionsudvikling og således ikke noget som helst med en bank..

det viser større matematisk overblik hvis man skriver det som en eksponentialudvikling i stedet for en kapitalfremskrivning (et specifikt eksempel på eksponentialudvikling).. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. april 2011 af phoebebuffay (Slettet)

  f(x)=b*a^x

f(x)=produktionen

x=antal år efter 2000

a=stigning i produktion (her 1,05)

b=produktionen i år 2000


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. april 2011 af Krabasken (Slettet)

# 6

Klart-klart

Det viser større matematisk indblik - men det andet er nemmere at forstå ;-)


Svar #9
14. april 2011 af Freyr (Slettet)

 Nu hjælper det på det!

Mange tak for hjælpen! 


Skriv et svar til: Procentregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.