Biologi

Blodtyper

17. april 2011 af jalh (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Kan to forældre, der har blodtyperne A+ og B+, få et barn med blodtype 0-?

Kan en mand med blodtype 0- udelukkes som far til et A+ barn?

Hvilken virkning har det på kredsløbet og resten af legemet, hvis der benyttes en “forkert” blodtype ved en transfusion?

Hvis der ved en blodtransfusion sker agglutinering på grund af uoverensstemmelse mellem blodtyperne, er det så normalt donors blodlegemer eller der det modtagerens blodlegemer, der klumper sammen i modtagerens blodkar?

Prøv om du kan forklare fænomenet et ”Rhesusbarn”: Hvorfor kan det være et problem for Rhesus-negative kvinder at blive gravid med en Rhesus-positivt foster?


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. april 2011 af Dulugtergrimt

Hvad tænker du selv?


Svar #2
17. april 2011 af jalh (Slettet)

 Altså, jeg skriver jo for at få hjælp.. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. april 2011 af Dulugtergrimt

Ja, du skriver for at vi skal løse opgaverne for dig. Du skriver ikke, fordi du har brug for hjælp til forståelsesspørgsmål.

Hvis du nu starter med at fortælle, hvad du selv har tænkt (for du HAR vel tænkt over spørgsmålene, og ikke bare sagt "Det forstår jeg ikke" efter du har læst hvert spørgsmål, ikke?) så er vi langt mere tilbøjelige til at give en hånd med. Det lærer du også af, og det er jo selve idéen med dét at gå i skole.

Derudover er jeg ret overbevist om, at hvert enkelt svar står i din bog, hvis du gider læse emnet.


Svar #4
17. april 2011 af jalh (Slettet)

 1)
Næ, det gør jeg sådan set ikke. Jeg skriver, fordi jeg håber på, at brugere fra studieportalen vil give links, bøger etc. så jeg kan lave opgaven. Så her skal du lige begrænse din bedrevidenhed, som egentlig er ikke-eksisterende.

2)
Jeg nyder, at du skriver "vi", da du er en enmandshær, der tror blot tror, at han er klog. Ja, det kan godt være, at jeg lærer af at udarbejde opgaven selv, men inden du begynder at skrive det, skulle du måske overveje andre faktorer i mit liv, før du drager nogle konklusioner. Nu kender du intet til mig, og derfor bliver du igen repræsentant for massiv uvidenhed.

3)
Tak for hjælpen, det var da rart, at du ville hjælpe.


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. april 2011 af Dulugtergrimt

1)

Hvis ikke du bare ville have svaret på opgaven, så ville du have skrevet præcis hvilket du var i tvivl om. Der er forskel på hjælp og så at få facit. Hvad gør du til eksamen, når de spørger om samme emne? Går ind på studieportalen?

2)

Jeg skriver "vi", fordi jeg siger, hvad mange andre tænker. Jeg tror ikke jeg er klog, men jeg ved i hvert fald en del om gymnasiets pensum, og dette ved jeg, fordi jeg har læst stoffet. Du skulle prøve det en dag.

Derudover er jeg totalt ligeglad med, hvilke faktorer der spiller ind i dit liv. Der er mange andre der har det svært, men som alligevel klarer sig selv. Hvorfor skulle du så ikke kunne? Og uanset hvad, så skal man sgu lave sine lektier selv. Der er intet der retfærdiggør, at man får andre til at lave det.

Jeg tolker btw. din modstand og dine personlige fornærmelser som dårlig samvittighed, fordi du ved jeg har ret, men er for umoden til at indrømme det. Hvis du så bare kombinere det med at læse op på det ene emne I gennemgår i klassen, så ville du være hjulpet en stor del af vejen, ikke bare nu men også fremover.

3)

Det var så lidt.


Svar #6
17. april 2011 af jalh (Slettet)

1)
Næ, for det er langt fra alle opgavens spørgsmål, som jeg har lagt ind, og derfor har jeg netop skrevet de spørgsmål, som jeg er i tvivl om.

2)
"fordi jeg siger, hvad mange andre tænker" = nej. Du siger, hvad du tror, at mange andre tænker - der er en klar forskel. Fedt at du har læst stoffet, det er ret fedt for dig, men det er bare irrelevant information for mig. Lad være med at snakke om umodenhed, når du gerne vil prale med, at du har læst stoffet. 

Hvorfor spørger du "hvorfor skulle du så ikke kunne?", hvis du virkelig er så "totalt ligeglad"? Dette kan du selvfølgelig undskylde med, at det ifølge dig var ment som et retorisk spørgsmål, og det vil da også være sødt nok. Hvorfor skriver du "uanset hvad, så skal man sgu lave sine lektier selv. Der er intet der retfærdiggør, at man får andre til at lave det.", når det ikke er tilfældet? Jeg skriver netop, at jeg ville foretrække links eller idéer til bøger etc., så jeg selv kunne lave opgaven.


Hvis du tolker modstand og personlige fornærmelser som dårlig samvittighed, må du da også selv have dårlig samvittighed, siden du kan skrive "dette ved jeg, fordi jeg har læst stoffet. Du skulle prøve det en dag." Jeg forstår bare ikke, hvad du har dårlig samvittighed over; vi kan jo - desværre for dig - ikke alle være lige kloge, og det behøver du ikke at være ked af.

"fordi du ved jeg har ret, men er for umoden til at indrømme det." - det var dog en uhyggelig type, som jeg har kommunikeret med. Som sagt drager du meget hurtigt konklusioner, og det gør du igen her... bare apropos modenhed...

"læs[e] op på det ene emne I gennemgår i klassen, så ville du være hjulpet en stor del af vejen, ikke bare nu men også fremover." Ja tak, det ved jeg godt, men jeg ikke fulgt med i biologitimerne for nyligt af forskellige årsager. Jeg ligger p.t. med et 10-tal fra 2. standpunktskarakter, og jeg er egentlig ret ligeglad med, om det ender med at være 7 eller 10, da jeg skal have faget på b-niveau næste år. Jeg har bare et princip, der hedder at aflevere alle mine opgaver - gerne med hjælp herinde fra af hjælpsomme mennesker, som giver inspiration som hjælp og intet andet.


Brugbart svar (1)

Svar #7
17. april 2011 af Dulugtergrimt

- Fair nok du ligger noget op, som du er i tvivl om. Men HVAD ER DET KONKRET! du er i tvivl om? Du må jo netop have gjort dig nogle tanker, og det er de tanker jeg ffs beder dig om at skrive ned, så vi kan få ordnet det.

- Jeg siger jo netop, hvad andre tænker. Du vil vide, at tendensen på studieportalen efterhånden er ved at blive sådan, at os der hjælper andre mener, at eleverne selv skal lære deres stof, og læse op på det. Du har et helt tydeligt hul i din viden, fordi du åbenbart er stoppet med at følge med i biologi. Uanset grunden til dette, så det i bund og grund stadig dit ansvar at få læst op, så du igen kan følge med. De spørgsmål her ret basalt, så mon ikke du rent faktisk bør følge mit råd og åbne din bog? Alternativt kunne du bruge google til selv at finde dine links. Hvorfor skal vi gøre det arbejde for dig, når det vil tage dig den samme tid at komme frem til de samme sider?

- Det har intet at gøre med om man er klog eller ej. Det har noget at gøre om, at man selv arbejder for at forstå stoffet og sine afleveringer inden man råber på hjælp. Jeg går ikke ud fra at du tager gymnasiet for at sove dig igennem det?

- Hvis du oprigtigt ville have inspiration, så havde du ikke lagt spørgsmålene op på en sådan måde, at en hjælpende bruger kunne svare på dem. Så ville du have lavet "hvorfor"-spørgsmål. Det er jo det der er hele essensen i den her diskussion: Du siger at du bare vil have inspiration, men alligevel sender du et signal om, at du har haft det svært og derfor bare vil have svaret på de ovenstående spørgsmål.

Når dette så er sagt, så  jeg at der nok er en eller anden der forbarmer sig over dig, så du kan få lavet dine ting. Jeg håber dog på det, med den indsats du selv har udvist indtil videre.


Svar #8
17. april 2011 af jalh (Slettet)

1) - spørgsmålene.
2) - Jeg hjælper selv på studieportalen af og til, men der giver jeg også selv så meget, som jeg selv gerne vil have - god inspiration.
3) - næ, men hvor vil du hen med din kommentar?
4) - Det kan du jo mene, jeg mener noget andet.
5) - okay.

Du skal passe på med at føle, at du selv sidder og har ret lige nu. Du har selv opsøgt en konflikt med mig, og det er komplet spild af tid for dig. Jeg håber, at du selv kan se, at der er noget galt i, at du sidder på studieportalen og venter på at slagte et bytte, når det er fuldstændig latterligt. Jeg går dig på nerverne, men du er altså ret speciel, idet du seriøst ønsker en konflikt.


Brugbart svar (1)

Svar #9
17. april 2011 af Dulugtergrimt

Jeg ønsker ingen konflikt. Jeg ønsker generelt, at folk lærer at tænke selv. Det gør de ikke, ved bare at poste forskellige spørgsmål og forventer svar. Utroligt at I ikke kan indse, at det ender med at bide jer selv i røven, når I sidder til eksamen. OMFG altså.


Brugbart svar (1)

Svar #10
17. april 2011 af Dulugtergrimt

Og lige lidt til dine numre:

1) Du er i tvivl om spørgsmålene. Nu pensler jeg lige det hele ud: HVAD er det ved spørgsmålene du ikke fatter? Der må være noget, som du er i tvivl om vedr. stoffet. Jeg går ud fra du sagtens kan læse spørgsmålene? Så går jeg også ud fra at du har tænkt kort og kommet frem til, at du ikke kan finde ud af det? Hvad er det, der bringer dig i tvivl?

2) At man hjælper på studieportalen er ikke ensbetydende med, at man bare kan få alle de svar og facits man vil have.

3) At få dig til at indse, at du bør arbejde for den viden du ønsker vi bare skal give dig.

4) Hvordan ville du have at folk skulle vide, at du "bare ville have links" istedet for svar på dine spørgsmål? Det giver ingen mening ud fra #0


Svar #11
17. april 2011 af jalh (Slettet)

 Eksamen er langt fra det vigtigste, da årskarakterer tæller ligeså meget. Desuden har man læseferie. Lad nu være med at spille så smart, når du ikke kan sætte tingene i perspektiv.


Brugbart svar (1)

Svar #12
17. april 2011 af Dulugtergrimt

Men årskarakterer er vel også noget man gør sig fortjent til?

Men okay, jeg giver dig svarene. Begrundelserne kan du så tænke over. Så satser jeg på, at du lærer lidt af det?

- Kan to forældre, der har blodtyperne A+ og B+, få et barn med blodtype 0-? Ja, det kan de godt.

- Kan en mand med blodtype 0- udelukkes som far til et A+ barn? Nix.

- Hvilken virkning har det på kredsløbet og resten af legemet, hvis der benyttes en “forkert” blodtype ved en transfusion? Tænk på blodpropper. Hvor er de særligt farlige?

- Hvis der ved en blodtransfusion sker agglutinering på grund af uoverensstemmelse mellem blodtyperne, er det så normalt donors blodlegemer eller der det modtagerens blodlegemer, der klumper sammen i modtagerens blodkar? Donorens.

- Rhesusbarn: Her vil jeg bede dig om at læse http://www.bioweb.dk/biolex.php?Desc=3422


Svar #13
17. april 2011 af jalh (Slettet)

 Årskarakterer bliver givet af lærere, som giver karaktererne ud fra, hvad de tror, at eleven kan - ikke hvad eleven reelt kan. Du kan med lethed få kanon karakterer uden den store indsats.

Jeg skal med glæde læse op på dine svar, og mange tak for din hjælp.


Brugbart svar (1)

Svar #14
22. februar 2012 af studentereksamen (Slettet)

Vil i ikke vare hjælpe manden!!!!


Skriv et svar til: Blodtyper

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.