Fysik

Radioaktivt henfald

11. august 2003 af SP anonym (Slettet)
er lige vendt tilbage til skolebænken efter en dejlig lang sommerferie! Og så møder man op til det her.

Radiumisotpen Ra - 226 er alfa - radioaktiv med en halveringstid på 1620 år.
a: Beregn antallet af kerner i 1 gr Ra - 226

Jeg kan ikke lige komme i tanke om nogen formel eller noget. Et lille spark ville være rart...

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. august 2003 af Lurch (Slettet)

hvis du bare skal regne antallet af kerner i 1g rent Ra-226, til tiden nul, kan du gøre det ud fra molarmassen. Du ved der går 1 mol Ra-226 på RA-226 molarmasse i gram, find derfra ud af hvor mange kerner der så e ri 1g.
Skal du bregene antallet af kerner efter noget tid, mangler du en oplysning om hvor lang tid der er gået.

Svar #2
11. august 2003 af SP anonym (Slettet)

Undskyld er det der 2g eller 3g fysik? (Bare nysgerrig)

Svar #3
12. august 2003 af SP anonym (Slettet)

Hej!

Jeg ved ikke rigtig, hvad jeg skal med halveringstiden, udover at den præciserer, at der er tale om Radium 226.

Radium 226 er et henfaldsprodukt fra Thorium 230 og det henfalder selv til radon 222, der er en ædelgas.

Følgende er gældende for Radium:
A=226 totale antal nukleoner i kernen.
Z=88 antal protoner i kernen.
N=138 antal neutroner i kernen.
Der er 88 elektroner fordelt med
2-8-18-32-18-8-2 i hver bane.

Du ved at:
1 proton vejer 1.007276 u
1 neutron vejer 1.008665 u
1 elektron vejer 5.49*10^-4 u
og 1 u = 1.660*10^-27 kg.

Dvs. 1 Radium-kerne vejer 3.7829*10^-25 kg.

Efter lidt regning får du så, at der i 1 gr. Radium er
2.6435*10^21 kerner fordelt på 1.0285*10^21 protoner og
1.6150*10^21 neutroner

Hippo hilsner.

Brugbart svar (0)

Svar #4
12. august 2003 af Anders_lj (Slettet)

Tak for hjælpen...
Pt er det 3.g fysik, men det er et emne vi erlige ved at afslutte fra sidste år...
Oplysningen om halveringstiden skulle bruges til at bestemmme henfaldskonstanten "k", og sammen med den og informationen om hvor mange kerner der var i 1 gr. skulle aktiviteten så bestemmes... men det er ikke noget problem nu!

Skriv et svar til: Radioaktivt henfald

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.