Fysik

stående bølger

22. april 2011 af gym99 (Slettet) - Niveau: C-niveau

hvad er formlen for at beregne frekvens for stående bølger.



Brugbart svar (1)

Svar #1
22. april 2011 af Haugsted (Slettet)

 f = 1/T

Hvor T er perioden i sekunder.


Svar #2
22. april 2011 af gym99 (Slettet)

hvad hvis man ikke har svingningstiden T, men kun længden af et rør.


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. april 2011 af TorbenA (Slettet)

Nåeh, du tænker på stående lydsvingninger af luften i et rør? Er det åbent eller lukket i de to ender?

Se f.eks. http://mfportal.emu.dk/visStblger2.htm


Svar #4
23. april 2011 af gym99 (Slettet)

Hej Torben. Vi brugte et reagensglas, som var lukket i enden, længen var 16 cm, rumtemperatur 22°.


Svar #5
24. april 2011 af gym99 (Slettet)

skal jeg så bruge formlen v=f*λ

og derefter isolere f, så formlen kommer til at blive v/λ = f?

hvilke værdier skal jeg sætte ind?


Svar #6
24. april 2011 af gym99 (Slettet)

Nogen der kan hjælpe?

på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. april 2011 af TorbenA (Slettet)

#5: Ja, nemlig, og grundtonen svinger, når rørets længde er 1/4 af bølgelængden. Generelt er der resonans for

rørlængde = λ·(2n + 1) / 4

hvor n = 0, 1, 2, ...

men grundtonen (n = 0) svinger kraftigst. Det er nok kun den, du lægger mærke til. Der skal være svingningsbug i den åbne ende og knudepunkt i den lukkede ende. Se linket i #3.


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. april 2011 af TorbenA (Slettet)

Fx: λ = 4·16 cm = 64 cm

f = 343 m/s / 0,64 m = 536 Hz

Det fik du vist også.


Skriv et svar til: stående bølger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.