Matematik

Andengradsligninger

23. april 2011 af ick (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Jeg er ved at finde diskriminanten til andengradsligningen: x^2+x-3/4 = 0

Men jeg kan ikke finde ud af, om jeg gør det rigtigt. Jeg har sagt:

d= x^2 - 4 * x * (- 3/4) = x^2 - 4x *(-3/4) = ???

Jeg kan ikke finde ud af hvordan jeg skal regne den helt færdig. er det: x^2 + 3? og hvad så?

håber virkelig der er nogen der kan hjælpe! 


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. april 2011 af SuneChr

Andengradsligningen bringes på formen:

                 a·x2  +  b·x  +  c   =   0     og løses m.h.t. x på følgende måde:

Find først diskriminanten, d, som kun afhænger af a, b og c .       d  =  b -  4·a·c

                   x  =  ( - b + √d ) / ( 2·a )        ∨       x = ( - b - √d ) / ( 2·a ) .
 

Kigger du på din andengradsligning, er a = 1,  b = 1  og  c  =  - 3/4

Disse værdier indsættes i udtrykket for d. x indgår således ikke i udtrykket for d, da det jo er x ,  vi skal finde.


Svar #2
23. april 2011 af ick (Slettet)

 hvad så hvis man har en andengradsligning der hedder: x^2 - 1 = 0 ????

den følger jo ikke formen, så hvad gør man så?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. april 2011 af Anxyous (Slettet)

 #2:

Det gør den skam. Her er a = 1, b = 0 og c = -1. Så bliver det: 1*x2 + 0*x - 1 = x2 - 1 = 0

Så kan du indsætte dine værdier i formlen for diskriminanten (det er dog ikke nødvendigt i dette tilfælde, da man nemt kan se løsningen ud af ligningen).


Svar #4
23. april 2011 af ick (Slettet)

 ja, okay. jeg får diskriminanten til at blive 4, kan det passe?

- tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. april 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

d = 4 er korrekt.


Svar #6
23. april 2011 af ick (Slettet)

 okay, tak.

jeg har altså også et andet spørgsmål.

jeg har fået en opgave der lyder: 

Hvad skal koefficienten være for at denne andengradsligning har netop en løsning:

3x^2 + 3x + c = 0

hvordan finder man ud af det?


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. april 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Når andengradsligningen har én løsning, så er d = 0. Dermed kan du beregne c.


Svar #8
23. april 2011 af ick (Slettet)

ja, det ved jeg. men hvordan kan det lade sig gøre at beregne det? det kan godt være jeg spørger dumt.


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. april 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Du har så:

d = b2 - 4*a*c , dvs. b2 - 4*a*c = 0. Her kan du 1) indsætte dine kendte a og b (du har dem fra dit udtryk) og 2) isolere og beregne c.


Svar #10
23. april 2011 af ick (Slettet)

 jeg får det til at blive 0, men det passer ikke når jeg sætter det ind i min diskriminant for at tjekke efter?

3^2-4*3*c = 0 => 9 - 12 * c = 0 => -3 * c = 0 => c= 0/3 = 0
 


Brugbart svar (1)

Svar #11
23. april 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Du må ikke trække fra på tværs af forskellige led. 9 - 12*c er 2 forskellige led, og er IKKE det samme som (9-12)*c.

Derfor:

32-4*3*c = 0 <=> -4*3*c = -9 <=>  c = -9/-12 = 3/4


Svar #12
25. april 2011 af ick (Slettet)

 okay, tak for hjælpen. der er lige ét led jeg ikke forstår. tilsidst hvor du trækker -4*3 over på den anden side. det kan da ikke passe, at det stadig forbliver negativt? -4*3 = -12, og så må det jo blive -9/12 tilsidst? eller er det fordi du dividerer uden at "trække over på den anden side"?


Brugbart svar (0)

Svar #13
25. april 2011 af Anxyous (Slettet)

 #12:

Han dividerer med -12 på begge sider, så det bliver c = -9 / -12.


Svar #14
26. april 2011 af ick (Slettet)

 ja, ok. tak!


Skriv et svar til: Andengradsligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.