Fysik

kanoner på dronningens bastion

27. april 2011 af virtus (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej alle i kloge folk der ude. jeg har et problem og det er opgave 7 i fysik stx A 2010 28 maj:

http://www.uvm.dk/~/media/Files/Udd/Gym/PDF10/Proever%20og%20eksamen/Tidligere%20skriftlige%20opgavesaet%20stx%20og%20hf/Fysik/100528_fysik_A_stx_opgave.ashx

ovenfor er linket, der hvor jeg går fast er opgave b

b er jeg klar over at der skal bruges energibevarelse dog er jeg i tvivl om hvordan jeg skal tage højde for vinklen kanonen skal rulle op ad.


Svar #1
27. april 2011 af virtus (Slettet)

har dummet mig havde glemt om udnyttelsen af at der kan bruge trigonomitri..... sry til enhver der har læst det oven for først mange tak for den opmærksomhed der sikkert er lagt i det ..


Brugbart svar (1)

Svar #2
29. januar 2012 af penchot (Slettet)

Jeg sidder fast i den samme opgave, ? Nogen som kan hjælpe mig?


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)


Brugbart svar (1)

Svar #4
29. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Beregn den resulterende kraft, der virker på kanonen, og beregn så, hvornår dens hastighed bliver 0 .


Brugbart svar (1)

Svar #5
29. januar 2012 af penchot (Slettet)

Jaa, det er vist det der opgavesæt, men kan I finde ud af det :) Det ville virkelig være en stor hjælp :)

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
29. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Se #4.


Brugbart svar (1)

Svar #7
29. januar 2012 af penchot (Slettet)

Fres = m*a ?

 


Brugbart svar (1)

Svar #8
29. januar 2012 af penchot (Slettet)

Jeg forstår stadig ikke, hvad jeg skal gøre?


Brugbart svar (1)

Svar #9
29. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Lav et diagram over de kræfter, der virker på kanonen, og bestem den resulterende kraft, der er årsag til, at kanonen standser til sidst. (Opløs tyngdekraften i komposanter parallel med skråplanet og vinkelret derpå).


Brugbart svar (1)

Svar #10
29. januar 2012 af penchot (Slettet)

Men hvordan beregner jeg den resulterende kraft, undskyld, men jeg er ikke så god til det :/


Brugbart svar (1)

Svar #11
29. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Lav et vektordiagram med de kræfter, der virker på kanonen. Projicer tyngdekraften ind på de to retninger: parallel med skråplanet, og vinkelret på skråplanet. Komposanten parallel med skråplanet er den resulterende kraft, der bringer kanonen til standsning. Dens størrelse er jo

Fres = m·g·sin(5º)


Brugbart svar (1)

Svar #12
29. januar 2012 af penchot (Slettet)

Så det jeg skal regne på er Fres = m*g*sin(5) ?


Brugbart svar (1)

Svar #13
29. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Det er m·g·sin(5º) , der er den resultarende kraft, som skrevet i #11.


Brugbart svar (1)

Svar #14
29. januar 2012 af penchot (Slettet)

Jeg tror ikke, jeg kan huske, hvordan man laver et vektordiagram :/ Det ligger virkelig fjernt ! :/


Brugbart svar (1)

Svar #15
29. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Så har du jo netop en god grund til at repetere det i din bog.


Brugbart svar (1)

Svar #16
29. januar 2012 af penchot (Slettet)

Ja, men jeg kan ikke finde noget om dte i min bog :/


Brugbart svar (1)

Svar #17
29. januar 2012 af penchot (Slettet)

Jeg kan i såfald heller ikke finde ud af opgave C :/

 


Brugbart svar (1)

Svar #18
29. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#17

Spm C. drejer sig om et skråt kast med kendt begyndelseshastighed. Løs ligningerne for det skrå kast.


Brugbart svar (1)

Svar #19
30. januar 2012 af penchot (Slettet)

så jeg siger 12=1,90 m/s·cos(5,0°)·t og isolér t ? 


Brugbart svar (1)

Svar #20
30. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#19

Hvis du henviser til Spm C, er det helt misforstået. Man skal undersøge kanonkuglens bevægelse. Den udskydes i vandret retning med en fart af 610 m/s . Man skal beregne, hvor lang tid det tager kuglen at falde afstanden 12 m i lodret retning i det normale tyngdefelt, og så benytte den fundne tid til at beregne, hvor langt kuglen har bevæget sig i vandret retning.


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.