Fysik

Strålingsdosis

08. maj 2011 af HFLyngdal (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har fået stille en opgave omkring strålingsdosis, og dette område er jeg ikke særlig god på. Opgaven lyder som følgende:

En af skolens radioaktive kilder, Am-241, der udsender alfastråling, havde en aktivitet på 37 kBq på købstidspunktet i 1981. Ved et uheld sluger en person, der vejer 70 kg, det radioaktive materiale.
Beregn dosisækvivalentet som personen modtager.
Vurder hvor farligt dette uheld er for personen.
 

Nogen der kan hjælpe mig med denne?


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. maj 2011 af TorbenA (Slettet)

Personen modtager 37000 partikler pr. sek. Dette skal ganges med hver partikels energi, som kan slås op i en tabel over Am-241. Dette skal ganges med "kvalitetsfaktoren" for strålingen og dividere med 70 kg for at få dosis. Så vidt jeg husker, er det α-partikler.

Du får brug for at omregne MeV til Joule.

Du bør lige tjekke halveringstiden for Am-241 for at se, om strålingen er faldet siden 1981.


Svar #2
09. maj 2011 af HFLyngdal (Slettet)

Okay, jeg har fået at vide af min lærer at Partiklens energi kan beregnes ved følgende formel:

E(alfa) = Q/[1+m(alfa)/m(moder)].

Men her problemet, at jeg ikke kan finde ud af at regne Q-værdien (Kvalitetsfaktoren) for alpha-henfald.

(95^241)Am → (2^4)He + (93^237)Np

(Håber det er til at læse og forstå)
 

Hvad skal jeg nu gøre?


Svar #3
09. maj 2011 af HFLyngdal (Slettet)

(_95^241)Am→(_2^4)He+(_93^237)Np
(_0^He)m+(_0^Np)m-(_0^Am)m=?m
Am = 241,056829144 u
Np = 237,048173444 u
e = 5,49 * 10-4 u

m_((Am-241))=m_((Am-atom))-95·me=241,056829144 u-95 ·5,49 ·?10?^(-4) u=241,005 u
m_((Np-237))= m_((Am-atom))- 93 ·me=237,048173444 u-93 ·5,49 ·?10?^(-4) u=236,997 u
?m= m_((Np-kerne))+me-m_((Am-kerne) )=236,997 u+5,49·?10?^(-4)-241,005 u= -4,00701 u
Q= -(-4,000451 u)·931,5 MeV/J =3732,53 MeV
1 MeV=1,602 ·?10?^(-13) J
3732,53 MeV ·1,602 ·?10?^(-13) J=5,9802 ·?10?^(-10) J
 

Kan dette passe?


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. maj 2011 af TorbenA (Slettet)

Alfaenergien for Am-241 ser ud til at være 5,486 MeV

se http://www.cbwinfo.com/Radiological/radmat/am241.shtml

eller http://en.wikipedia.org/wiki/Americium

eller side 209 i databogen (9. udg.).

Du har glemt at trække alfapartiklens masse fra (mHe-4 = 4,0026 u). Den kommer jo også ud "på højre side". Derfor bliver din Q-værdi alt for stor!


Svar #5
10. maj 2011 af HFLyngdal (Slettet)

Så jeg skal trække 4,0026 U fra det resultat jeg har udregnet. Er det det du mener med "højre siden" ?
Men i så fald, jeg får jo et resultat der i forvejen er i minus, og da jeg skal minusse med alfapartiklens masse, uanset på hvilken side jeg gør det, så vil det samlede resultat blive højere (altså flere MeV)


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. maj 2011 af TorbenA (Slettet)

Nej, du skal trække 4,0026 u fra 4,00701 u. Det bliver 0,0044 u.

Den forsvundne masse er jo mAm - mNp - mHe

Det bliver positivt.

Jeg ved ikke, hvor du har dine masser fra; men hvis det er kernemasser (isotopmasser), er det tilstrækkeligt. Hvis det er atommasser, skal du vel lægge to elektronmasser til.

Men det er lige så lovligt at slå alfaenergien op, som det er at slå kernemasser op :-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. maj 2011 af mathon

                Δm = 241,056823 u  -  (237,048167 + 4,00260) u = 0,006056 u

                1 u ≡ 931,494 MeV = 1,49242·10-10 J

                 0,006056 u ≡ 5,64113 MeV = 9,03809·10-13 J


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. maj 2011 af TorbenA (Slettet)

Det ser rigtigt ud. Mathon har brugt nucleidmasser (uden elektroner) fra databogen.

Det kunne være sjovt at få en forklaring på forskellen på de 5,486 MeV fra nettet og de 5,641 MeV.  Den er 0,155 MeV. Det svarer til ca. 3 elektroner, og det er der ingen fornuft i. Mon der kommer noget gammstråling også?

Kernens hastighed må være 4/241 af alfapartiklens hastighed, og dens kinetiske energi ca. (4/241)2 = 2,75·10-4 af den til rådighed stående energi. Det bliver omkring  0,00155 MeV, hvilket slet ikke er nok.


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. maj 2011 af TorbenA (Slettet)

Sorry. Jeg har tænkt forkert i det sidste afsnit. Der skal stå

Ekin,Np / Ekin,alfa = 4 / 241 = 0,0166

Så kommer vi op omkring 0,0166·5,641 MeV = 0,0936 MeV

som stadig er lidt for lidt i forhold til 0,155 MeV.

Forklaringen på den øverste formel er, at impulsbevarelse (bortset fra fortegn) giver

pNp = palfa ⇔ mNp·vNp = malfa·valfa ⇔ vNp / valfa = malfa / mNp

For den kinetiske energi er så

Ekin,Np / Ekin,alfa = (½·mNp·vNp2) / (½·malfa·valfa2) = (mNp / malfa)·(vNp / valfa)2 = (mNp / malfa)·(malfa / mNp)2 = malfa /mNp

som fører direkte til den øverste formel.

Elektronmassen svarer til 0,5 MeV, så den er for stor til at være en forklaring.


Skriv et svar til: Strålingsdosis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.