Biologi

HJÆÆLP i BIOLOGI!

21. maj 2005 af zaca (Slettet)
Hej
Jeg sidder og læser om synapser og nerveceller.
Nu skal i sige til, hvis der er noget jeg har misforstået. Men altså i axonet, findes der vel Na/K pumpen, der fastholder ionkoncentrationerne på begge sidder. Når der så sker at vi strækker os, bevæger os osv, så vil Na/K pumpen ikke længere virke ( men hvorfor).. Na kanalen vil blive åbnet, så der kommer mange + ioner inden i cellen. Altså den bliver positiv på indersiden og negativ på ydersiden.(hvilke følger har dette?) Men efter nogle sekunder, bliver den lukket, og K kanalen blive derefter åbnet, så de + ioner kommer ud igen.. Er det rigtigt???

Spørgsmålet er: Findes der Na/K- pumpe i alle celler??

Og hvorfor er det negativt på indersiden og positivt på ydersiden??

Og hvad er forskellen mellem hæmmende synapse og fremmende synapse. Jeg ved at der ved fremmende synapse opstå impuls. Men er det transmitterstoffet der bestemmer om synapsen skal hæmmes eller fremmes???? hvis ja, hvorfor og hvordan?

Jeg håber virkelig i kan hjælpe mig.. :)

Brugbart svar (1)

Svar #1
21. maj 2005 af Jensus (Slettet)

http://www.sst.dk/publ/publ2000/rus_bio/helepubl.htm

Det første kapitel kan give dig svar på alle dine spørgsmål :)

Brugbart svar (1)

Svar #2
21. maj 2005 af Samuel (Slettet)

"Spørgsmålet er: Findes der Na/K- pumpe i alle celler??"

For så vidt ja: Neuroner, leukocytter, erythrocytter, tarmepithelceller m.v.

"Og hvorfor er det negativt på indersiden og positivt på ydersiden??"

Hvis jeg forstår dig ret, ønsker du en forklaring på ladningsfordelingens formål(?). Under normale forhold er der flere negative ladninger inde i cellen end udenfor og celleindersiden er dermed negativ (hvilemembranpotential=-70mV).

Disse forhold gør det muligt at udløse et aktionspotentiale, hvor membranen depolariseres (indersiden gøres positiv), idet positive ladninger (Na+) trækkes ind i cellen af spændings- og koncentrationsgradienten.

Er det svar nok?

Hæmmende/fremmende synapse: Lad os først betragte forskellen mellem de to.

Fremmende synapse: Kalium- og natriumionkanaler åbnes; strømmen af natriumioner er imidlertid stærkere end kaliumionstrømmen, hvorfor nettoresultatet er, at cellen modtager positive ladninger - derved større sandsynlighed for overskridelse af tærskelværdien (-55mV). En fremmende synapse bevirker et synapsepotential (men ikke nødvendigvis et aktions potential).

Hæmmende synapse: Kaliumion- ELLER cloridkanaler åbnes. Kaliumioner strømmer ind => yderligere polarisering (kaliums ligevægtspotential er vidst -88mV). Cloridioner strømmer ind => membranpotentialet stabiliseres; clors ligevægtspotentiale nogenlunde lig cellens membranpotentiale.

"Men er det transmitterstoffet der bestemmer om synapsen skal hæmmes eller fremmes????"

Det er omstridt. Af ældre litteratur (Mathiasen et al.: Livet Skal Leves)fremgår det, at egenskaben er knyttet til transmitterstoffet. Det modsatte fremgår af nyere litteratur (Falkenberg et al.: Fysiologi - Fra molekyle til individ), derved at de udelukkende (!) tilskriver receptoren denne egenskab.

For et par år tilbage omhandlede en eksamensopgave transmitterstofferne GABA og glutaminsyre - de blev beskrevet som hæmmende hhv. fremmende transmitterstoffer. Det er klart forvirrende. Jeg vil anbefale, at du støtter dig til den nyeste viden (d.v.s. egenskaben hæmmende/fremmende er udelukkende tilknyttet receptoren - hvilket også er mest logisk, da flere transmitterstoffer bruges i forskellige synapser).







Brugbart svar (1)

Svar #3
21. maj 2005 af Samuel (Slettet)

Og forresten: Læs paragrafferne, inden du opretter et indlæg - din overskrift er lidet sigende.

Brugbart svar (1)

Svar #4
21. maj 2005 af Peter B (Slettet)

Hvorvidt aktiviteten i en synapse virker hæmmende eller fremmende afhænger af den ionkanal der åbnes. Dette være sig calcium, natrium, klorid eller kalimkanaler. Dette afhænger af hvilken receptor det er koblet til kanalen..
Se eksempelvis adrenalin. Det har forskellig effekt på kar i muskler og i tarme, fordi der er forskellige typer adrenalinreceptorer i de to kar.
Man siger dog stadig at GABA er et hæmmende transmitterstof (og jeg kan ikke komme på nogle steder, hvor GABA er koblet til andet en kloridkanaler), så terminologien anvendes skam stadig. Som regel snakker man også om stoffets organspecifikke virkning.

Brugbart svar (1)

Svar #5
21. maj 2005 af Duc_de_monde (Slettet)

Det er ved at blive en kliché, men tag et kig her: www.wolsing.dk

Brugbart svar (1)

Svar #6
21. maj 2005 af Duc_de_monde (Slettet)

Anvend "søg funktionen".

Skriv et svar til: HJÆÆLP i BIOLOGI!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.