Kemi

Kemi C - opgave

15. maj 2011 af jeanluca (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej, håber i kan hjælpe mig med denne opgave og se om jeg har gjort det rigtigt.

"fysiologisk saltvand" er en 0,9 % (masse%) opløsning af NaCl i vand. Der skal fremstilles 1L opløsning, som indeholder præcis 0,900% NaCl. Densiteten af en sådan opløsning 1,005 g/ml.

a) hvad er massen af 1 L opløsning?

Der har jeg brugt denne formel --> m = P • V --> m = 1,005g • 1000 ml = 1005 g

b)Hvor meget NaCl skal der afvejes for at lave 1L opløsning?

Her har jeg brugt 2 formler. Først:

0,900 %masse --> 0,900/100 • 1000 ml = 9 g

Derefter har jeg brugt denne formel --> n = m/M --> 9g/58,44g/mol = 0,154 mol

c) beskriv, hvordan man kan lave opløsningen.

Har ingen anels om hvordan man kan lave opløsning eller hvad der menes?

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. maj 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Naah, vent nu lidt. I b) tænker du længere end du skal. Hvordan vil du afveje 0,154 mol? Vil du tælle molekylerne? ;)

Hvis massen er 1005g og NaCl skal udgøre 0,9% af denne masse, må du skulle afveje: 1005g*0,009 = 9,045g NaCl

c) er et ret underligt spørgsmål. Svaret må være, at der tages en liter vand og iblandes 9,045 gram NaCl.


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. maj 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Derudover bør du huske at angive dine enheder korrekt!

1,005g/ml • 1000 ml = 1005 g


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. maj 2011 af mathon

afhængigt af det brugsrelevante volumen

                                      masse                     ønsket opløsningsvolumen          

                                      9,045 g                                 1000 mL

                                      6,784 g                                   750 mL

                                      4,523 g                                   500 mL

                                      2,261 g                                   250 mL


Svar #4
15. maj 2011 af jeanluca (Slettet)

Er massen i opgave a) beregnet rigtigt og med den rigtige formel?

For har fundet en der har udregnet det på denne måde:

d = 1,005 g/mL = 1005 g/L

c = 0,009*d/M = 0,009*(1005 g/L)/(58,45 g/mol) = 0,154748 M

1 L indeholder (1L)*(0,154748 mol/L) = 0,154748 mol

NaCl i én liter opløsning
m = n*M = (0,154748 mol)*((58,45 g/mol) = 9,045 g


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. maj 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Massen er korrekt. Det der sker i den beregning du har fundet er, at personen tager, hvad jeg vil kalde en omvej. Han beregner først massen af opløsningen som i opgave a. Deraf vælger personen så at omregne til koncentrationen af NaCl og derefter videre til massen. Det er ikke nødvendigt. Det kan gøres som beskrevet i #1, når man indser at de 0,9% af vægten skyldes NaCl (som opløst) og at man derfor "bare" skal beregne hvor meget 0,9% udgør af 1005 gram.


Skriv et svar til: Kemi C - opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.