Matematik

andengradsligning

19. maj 2011 af studerende20 (Slettet) - Niveau: B-niveau

  I en model antages det, at befolkningstallet kan beskrives ved funktionen

f(x)=−0,164x2 +18,9x+710, hvor f(x)erbefolkningstallettiltidenx(antalårefter1900).


a) Benyt modellen til at bestemme, hvor stort befolkningstallet i Gedser var, da det var størst, og hvornår befolkningstallet i Gedser bliver 200.

Jeg bestemmer toppunktet på andengradsligningen, hvor diskriminatformlen er 822,97
Jeg har kigget på andre lignende spørgsmål, og der kan jeg se at man skal bestemme y-koordinaten til toppunktet, men hvorfor? og når jeg bestemmer y-koordinaten kan jeg ikke få det til at passe med det rigtige resultat.. 

-d / 4*a  = -822,97 / 4*(-0,164) = 33.. ,:s


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

y-koordinaten repræsenteret befolkningstallet, mens x repræsenterer tiden (antal år efter 1900). Derfor er befolkningstallet størst, hvor y er størst, og det maksimale befolkningstal er derfor den største y-værdi, som her er toppunktets y-koordinat, da parabelen vender grenene nedad.

Hvis man regner det ordentligt ud, fås (-d/(4a)) = 1254,5 .

Løs dernæst ligningen f(x) = 200 , x > 0.


Svar #2
19. maj 2011 af studerende20 (Slettet)

 okay tak skal du have for den gode forklaring :-) nu kan jeg endelig få mit resultat til at passe


Svar #3
19. maj 2011 af studerende20 (Slettet)

 nej vent nu lige.. hvordan løser man f(x)=200 ?? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Løs 2.-gradsligningen

-0,164·x2 + 18,9·x + 710 = 200

og benyt den positive rod.


Svar #5
19. maj 2011 af studerende20 (Slettet)

 skal den så bare løses som almindelig ligning, eller hvordan? .. når jeg taster det ind i maple får jeg to x-værdier ud.. -56,75 og 56,75 ... men det lyder vidst ikke helt rigtigt  :-b


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det er en almindelig 2.-gradsligning. Benyt de sædvanlige metoder til løsning af 2.-gradsligninger.


Svar #7
19. maj 2011 af studerende20 (Slettet)

 altså ved først at beregne diskriminanten .. osv? 


Svar #8
19. maj 2011 af studerende20 (Slettet)

 Jeg har beregnet min x-værdier= -22.56561240, 137.8095148 , men hvad så?


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, det ser rigtigt ud. Det må formodes, at modellen er beregnet for x > 0. Derfor kan den ene rod sorteres fra. Benyt den anden rod til at beregne årstallet, hvor befolkningstallet forventes at blive 200.


Svar #10
19. maj 2011 af studerende20 (Slettet)

 undskyld , men jeg er igen nødt til at spørge, hvordan man gør, jeg forstår det ikke rigtig :/ 


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Du har fundet de to rødder i #8. Kun den ene rod, x = 137,8 , er positiv og svarer til et år i fremtiden. For x = 137,8 giver modellen et befolkningstal på 200 , og x = 137,8 svarer til året 1900+137,8 = 2037,8 . Dvs. vi forventer, at i år 2038 vil befolkningstallet blive 200.


Skriv et svar til: andengradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.