Biologi

Immunforsvaret

22. maj 2011 af AlaaJady (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle,

Er igang med beskrivelse af immunforsvaret og er stødt på så mange forskellige begreber at jeg er blevet helt forvirret og i tvivl.

Nogen, som kan forklare mig forskellen på følgende (eller om der nogle af dem bare er synonymer for hinanden):

- Ydre forsvar

- Indre forsvar

- Specifikke immunforsvar

- Uspecifikke immunforsvar

- Passive immunforsvar

- Aktive immunforsvar

Sætter stor pris på hurtig hjælp - på forhånd tak,

Alaa


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. maj 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Har du (eftersom jeg ved svarene kan findes dér) prøvet at søge på Google?


Svar #2
22. maj 2011 af AlaaJady (Slettet)

 Ja, og det var netop på grund af alle de ting jeg fandt dér jeg blev forvirret. Men hvis du hverken vil eller kan svare, så bare lad denne tråd være? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. maj 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Nej, for du skal lære det, og ikke bare have andre til at lave det for dig. Prøv eventuelt at skrive "ydre immunforsvar" på google og se hvad den kommer op med.


Svar #4
22. maj 2011 af AlaaJady (Slettet)

Stop. Jeg ved godt jeg skal lære det - nok også derfor jeg laver det her - og har jeg på noget tidspunkt bare antydet at jeg vil have andre skal 'lave' det for mig? Nej. Jeg beder om en letforståelig forklaring og hvis du ikke engang er egnet til at komme med sådan en og bare henviser til nettet vil jeg foreslå dig bare at droppe det her. Tak.


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. maj 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Prøv lige at gøre som jeg siger. Du behøver ikke engang klikke på linket. Du skal bare læse hvad der står under 2. mulighed, når du søger som jeg fortæller dig på Google.. At du har læst noget på én side er ikke ensbetydende med, at det ikke kan stå bedre beskrevet på en anden.


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. maj 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

...derudover er det vel fair nok, at man beder jer om lige at tjekke nettet en ekstra gang når man VED at svaret er der. Hvorfor skal vi bruge vores tid på at svare på noget, som I selv kan finde svaret på, ved at bruge max 5 sekunder på Google?


Svar #7
22. maj 2011 af AlaaJady (Slettet)

 Det med PDF-filen, hvor der står "..Immunforsvaret har et ydre og et indre forsvar. Det ydre forsvar består af hud og slimhinder i mund, næse m.v. og fungerer som en barriere for kroppen." ?! Synes du selv at det burde fjerne enhver tvivl jeg har om de forskellige begreber?! 


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. maj 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Det burde fjerne din tvivl omkring hvad det ydre forsvar er.

Så søger du på "indre forsvar". Så får du faktisk svar på 3 af dine begreber ved at følge et af dé links.

Derefter kan du søge på aktiv og passiv immunforsvar.

Jeg siger ikke at du skal kunne finde det hele i én søgning. Jeg siger bare at det er tilladt at samle information fra forskellige steder. Men det tyder på, at det er noget du ikke gider!


Svar #9
22. maj 2011 af AlaaJady (Slettet)

  #6, hvorfor vælger du dog så overhovedet at bruge tid på at skrive det istedet for bare at komme med et brugbart svar? 

#8 Og har det slået dig at jeg har gjort mig de søgninger men at det vel for fanden ikke har hjulpet? Er bare blevet mere forvirret! Og jeg spørger jo heller ikke om HVAD det ydre forsvar er?! Jeg beder om hjælp til de forskellige begreber! Synes du virkelig at mit spørgsmål er så irriterende så lad dog være med at svare og bare gå væk fra tråden!


Brugbart svar (0)

Svar #10
22. maj 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Prøv lige at skru lidt ned for den bitchede attitude, gider du? Næste gang du skal have informationer om noget, så går du vel herind og beder om hjælp, ikke? Istedet for at lære at søge efter lortet selv.

Det ydre forsvar, er som navnet antyder, det forsvar der er uden for selve kroppen. Dvs. de barrierer der sikrer, at patogener ikke kommer ind i kroppen. Det antyder linket også lidt ved at skrive "huden" og "slimhinder" - det er trods alt tilladt at tænke lidt selv. Jeg går ud fra at du har læst om immunforsvaret og derfor også er klar over, hvorfor vi har slimhinder osv. Hvis ikke, så må du til at læse op igen, for det er ret så essentielt.

Jeg vælger at bruge tid på det, fordi det kan spare os på studieportalen tid i det lange løb, at vi ikke skal sidde og hjælpe 50 forvirrede elever, der skal have hjælp til hver sit forståelsesspørgsmål. Hvis jeg kan skære antallet af folk der spørger om ting de kan finde på nettet ned, så har jeg frigjort mere tid til at hjælpe med de lidt mere krævende spørgsmål.


Svar #11
22. maj 2011 af AlaaJady (Slettet)

 Oh my god! :D Jeg spørger jo for fanden ikke hvad det ydre forsvar er?! At du sidder og forklarer mig hvad det er viser at du ikke engang har forstået hvad mit spørgsmål drejer sig om. Du kan ikke se hvorfor jeg er forvirret. Prøv at læse mit spørgsmål igen og se om du kan svare konstruktivt på dét. Om du kan forklare mig om nogle af begreberne er synonymer og hvis ikke, hvorfor. Jeg gentager: jeg spørger ikke HVAD de står for.

Og lad være med at gå ud fra at jeg ikke har søgt information om det selv - det kan du ikke bare tillade dig at sige når du ikke engang aner en dyt om dét. 

Hvis du ikke har tid eller lyst til at besvare mit spørgsmål - så lad dog andre svare på det? Det er vel ikke så svært bare at lade denne tråd være (den selvsamme tråd som du nu fuldstændig har ødelagt - tak for det)!


Brugbart svar (0)

Svar #12
22. maj 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Arh ja. Min fejl :D Beklager, så.

Problemet er så, at mange af dem går ind under hinanden.

For eksempel udgøres det indre forsvar af det specifikke og uspecifikke.

Huden og slimhinderne klassificeres så vidt jeg læste på 1. semester, som en del af det uspecifikke immunforsvar.

Passiv og aktiv immunisering må begge indgå som en del af det specifikke immunforsvar.


Svar #13
22. maj 2011 af AlaaJady (Slettet)

(Det tog da godt nok sin tid at trænge igennem!)

Det, at der er så mange der går ind under hinanden, er netop dét som forvirrer mig. 

Men jeg har i hvert fald forstået det indre forsvar rigtigt - jeg har skrevet at det udgøres at det specifikke og uspecifikke. 

Men hvis vi siger at det uspecifikke = hud + slimhinder.. Hvad er så ydre forsvar? Det passer jo ikke hvis man siger at ydre forsvar = hud + slimhinder, for hvis der gælder at uspecifikke = hud + slimhinder så modsiger man jo netop sig selv?!..

Aktiv/passiv immunisering er ikke lig med det aktive/passive immunforsvar - det førstnævnte betyder at man går direkte ind og påvirker immunsystemet med fx en vaccination mens det sidstnævnte er noget vi har i os. Jeg ved bare ikke lige om det er det samme som fx det specifikke/uspecifikke immunforsvar. 


Brugbart svar (0)

Svar #14
22. maj 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Jeg siger at hud og slimhinder er en DEL af det uspecifikke forsvar. Hertil regner man også fagocytter osv.

Så groft inddelt kan man sige: Uspecifikt forsvar = Ydre forsvar + fagocytter.

Den aktive immunisering er for eksempel en vaccine. Her erhverver dit immunforsvar et forhøjet "beredskab" mod et givent patogen, hvorfor den aktive immunisering bliver en del af det specifikke immunforsvar.

Den passive immunisering får du jo fra din mor, når hun er gravid med dig. Den gør din krop klar til at tackle visse patogener. Derfor er den passive immunisering også en del af kroppens specifikke immunforsvar.


Svar #15
22. maj 2011 af AlaaJady (Slettet)

 Ååh ok, så hvis man nu forestiller sig at hud+slimhinder har to ben, så står det med et ben i både det uspecifikke forsvar og et i det ydre forsvar

Hmm, jeg tror bare at jeg slet ikke nævner aktiv/passiv immunisering/immunforsvar men kun nævner ydre og indre forsvar. 


Brugbart svar (0)

Svar #16
22. maj 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Ydre forsvar = Hud, slimhinder osv.

"Det uspecifikke udgøres af det ydre forsvar og de fagocyterende celler." --> "Det uspecifikke udgøres af hud, slimhinder osv. og de fagocyterende celler".


Skriv et svar til: Immunforsvaret

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.