Matematik

Toppunkter.

25. maj 2011 af littlej (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej!

Hvori består forskellen på, at finde et toppunkt på en parabel ved, at finde f'(x)=0. og ved at finde det ved toppunktformelen?
Er det ikke samme x-værdier og y-værdier man kan finde?

Tak på forhånd!


Brugbart svar (2)

Svar #1
25. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

Jo, resultatet er det samme. Det er to forskellige metoder til bestemmelse af toppunktets koordinater.


Brugbart svar (1)

Svar #2
25. maj 2011 af Blev (Slettet)

 Godt spørgsmål, det vil jeg da også gerne have svar på!


Svar #3
25. maj 2011 af littlej (Slettet)

 Men toppunktsformlen bevises udfra differential regning ikke?- så i bund og grund er det måske samme fremgangsmåde, man har bare udledt en formel ved differentialregning kaldet toppunktsformlen?-eller er jeg helt galt på den?


Brugbart svar (1)

Svar #4
25. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja, det er da korrekt, at man kan udlede toppunktsformlen ved at løse ligningen f'(x) = 0 . Har man udledt den færdige formel, er der jo ingen grund til at udlede den igen, hver gang man skal beregne toppunktet, hvis man ellers kan huske den.


Brugbart svar (2)

Svar #5
25. maj 2011 af mathon

for a ≠ 0 haves:

                               f(x) = ax2 + bx + c   =   a(x + b/(2a))2 + (-d/(4a))      

hvoraf
                               toppunktets førstekoordinat:         
                               x = -b/(2a)

eller
ekstremum
   kræver
                               f '(x) = 2ax + b = 0
hvoraf
                               x = -b/(2a)


Svar #6
25. maj 2011 af littlej (Slettet)

 Jeg takker mange gange i to!


Skriv et svar til: Toppunkter.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.