Oldtidskundskab

Platons Hulebillede - Hvorfor er det så vigtigt i Symposion

23. maj 2005 af kiamus (Slettet)
Skal op i Old på torsdag og mangler kun at læse på Symposion.. Det hulebillede driller bare, for jeg kan ikke få det til at give mening med hvad Sokrates siger i talen.. Tror jeg er ved at gå kold.. Håber der er en der kan hjælpe..

Brugbart svar (1)

Svar #1
23. maj 2005 af Angorakat (Slettet)

Diotima siger at man når man når erkendelsen bliver befriet fra sine lænker. Her skulle der gerne ringe nogle klokker, lænker og hulelignelsen...

Svar #2
23. maj 2005 af kiamus (Slettet)

Syns bare i det hele taget at symposion er det sværeste i pensum.. og med mit held kommer jeg helt sikkert op i det.. Kan du ikke forklare lidt mere?

Brugbart svar (1)

Svar #3
23. maj 2005 af Angorakat (Slettet)

der ligger nogle noter til sympsion herinde et sted. prøv at læs dem igennem. De er ret gode. Ellers må du hellere stille nogle spørgsmål som jeg så måske kan svare på. det er svært bare at sige noget.

Svar #4
23. maj 2005 af kiamus (Slettet)

Har set dem, syns bare tit det er svært at forstå hvad folk mener med alle deres korte sætninger og pile osv.. Knan du ikke fortælle lidt om hvad der ville være godt at tage fat i i de forskellige taler?

Svar #5
23. maj 2005 af kiamus (Slettet)

bara nogle guldkorn ;-)

Brugbart svar (1)

Svar #6
23. maj 2005 af Angorakat (Slettet)

tag eksempelvis fat i intermetzoerne. Ekempelvis gør aristofanes grin med eryksimachos når han taler om at kildren skal til for at skabe harmoni, som e. jo lige har prist. Hikken gør også historien jordnær, og sørger for at historien ikke 'letter' for tidligt.

Faidros-monisme
Pausanias- Dualisme
Eryksimachos-universialisme

det er også vigtigt at de allesammen starter deres tale med at gøre grin med den forrige taler. der er tale om en dialektisk opstigen. Hegel taler om tese-antitese-syntese

agathons tale løber af med ham. Det er tom retorik.

Svar #7
23. maj 2005 af kiamus (Slettet)

Fatter ikk det hele.. men skal da prøve og sætte mig ind i det.. Tak for hjælpen.. Skriv endelig hvis du kommer på andet..

Brugbart svar (1)

Svar #8
23. maj 2005 af Angorakat (Slettet)

Hvad forstod du ikke? Det var bare nogle hurtige noter. Godt det er ovre på tordag.

Svar #9
23. maj 2005 af kiamus (Slettet)

Hvad er intermetzoerne? Har heller ikk helt styr på begreberne monisme og dualisme.

Brugbart svar (1)

Svar #10
23. maj 2005 af Stud. (Slettet)

Intermezzoer er bare de oplæg/kommentarer der kommer mellem talerne. Fx. dialogen mellem Sokrates og Agathon efter Agathons tale.

Faidros taler om én Eros: mono
Pausanias taler om den himmelske og alm. Eros (altså to Eros): dualisme
...

Dem fra min klasse, der har trukket Symposion, ville virkelig ikke op i den og de fik 9, 10 og 11... Så når sværhedsgraden er høj, så er karakteren nok også derefter... hvis man altså har styr på det væsentligste.

Svar #11
23. maj 2005 af kiamus (Slettet)

Super.. Det er da klart det med mono og doualisme.. STUPID ME! Jeg kører bare på..
Skal bare ha 9 så er jeg glad (eller er jeg..) Får 10 i årskarakter så jeg burde kunne klare den..

Svar #12
23. maj 2005 af kiamus (Slettet)

Kan det passe at syllogisme betyder noget med at man ikk begærer det man allerede besidder?

Brugbart svar (1)

Svar #13
24. maj 2005 af Ea (Slettet)

#12.
nej. det er det ikke.
syllogisme er den måde som sokrates argumentere på.
han opstiller 2 præmisser og drager en konklusion ud fra dem.
som han så køre videre på med præmisser osv.

Svar #14
24. maj 2005 af kiamus (Slettet)

Tak.. så fik jeg det på det rene..

Brugbart svar (1)

Svar #15
24. maj 2006 af Patty (Slettet)

Vores lære har lavet følgende:
Hulen-->P. Filosofi-->Diotima stigen

Skyggebillede = Fænomener =2 første trin(legemelige)

Vejen op af hulen=fænomenernes = verden3.-5. trin

Solen=Ideen(det skønneste)=det sidste trin.

Ud overdettte:
Fangen = det uoplyste menneske ( ingen selverkendelse

Hulen = Sjælens fængsel

Hjælperen = filosofien (sokrates) =EROS

Håber det giver mening er svært at skrive ordentligt her

Brugbart svar (1)

Svar #16
24. maj 2006 af zjoz (Slettet)

Hulelignelsen er kun noget, du skal relatere til. Du skal IKKE bygge hele din fremlæggelse på den.

Først:
Tag udgangspunkt i Platon og hans rammefortælling. Hvorfor er starten så forvirrende? osv.
Så nævner du ganske kort: Er det egentlig Platons ideér eller Sokrates' ideér. Men det vil du komme tilbage til senere. (Tænk på at Platon har været Sokrates' elev).

Så:
Referer teksten MEGET kort og analyser teksten, dvs. sørg for at definere Eros som det første i analysen. (Hver tale har forskellig Eros).
Analyser Eros: Forholdet mellem mænd og hvad det ellers indebærer. Kom frem til en midlertidig konklusion om den sande Eros.
Snak om det der står i #6.

Herefter:
Sammenlign med de andre taler i symposion. Især Sokrates' tale. Det er her de fleste af Platons tanker ligger. Her kan du komme tilbage til din start, om det er Platons eller Sokrates' tanker, der bliver fremført.
Vigtigt:
Kom ind på at alle bortset fra Sokrates argumenterer som en sofister.
De er ramt af Até(forbindelse).
Hos Platon kan man se overvejelser af erkendelsesteori over forholdet mellem doxa(tro) og episteme(viden).
Når du snakker om sofister, så kom ind på samtiden.

Perspektiver:
Her kommer følger du din pointe om den sande Eros op (Hulelignelsen og trappestigen mod den sande Eros).

Konklusion.
Inden du konkluderer, opsumerer du dine pointer.

punkt 1
2
3
4
osv.

Og så kommer du med din samlede konlusion.

Jeg håber, du kan bruge det.
Helg og Lykke med eksamen!

Svar #17
24. maj 2006 af kiamus (Slettet)

Hvor er i søde..I er bar et år for sent ude.. ;-) Det var i 2005 jeg var til eksamen i old, og jeg husker det som i går.. Kom rent faktisk op i symposion og det gik helt ok.. Så.. Men held og lykke til alle der skal op i år..

Brugbart svar (1)

Svar #18
24. maj 2006 af Jeppedyret (Slettet)

haha... det er sq da skæg...
jeg har bare et par spørgsmål!?
er symposion det samme som hulelignelsen? :S

Brugbart svar (1)

Svar #19
24. maj 2006 af zjoz (Slettet)

# 18 nej, men du kan drage paralleller mellem dem, som du sikkert har erfaret.

#17 Havde godt lagt mærke til det, men jeg tænkte, at der nok var andre, der sad inde med samme spørgsmål.

Brugbart svar (1)

Svar #20
24. maj 2006 af stumpL (Slettet)

Er det ikke når man når erkendelsen at man kommer ud i ideernes verden???


Forrige 1 2 3 Næste

Der er 43 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.