Fysik

Fission måling af energi?

28. maj 2011 af anonym1996 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej!

Jeg har fået en opgave, og jeg har ingen anelse om hvordan jeg skal løse den. 

Jeg vil selv løse opgaven, men jeg skal finde ud af hvor meget energi en vilkårlig atombombe afgiver ved fission. 

Jeg fik to stikord. massedefekt og bindingsenergi.

Her er hvad jeg "ved", er dog ikke helt sikker på at dette er korrekt?

Mdefekt = Z * Mproton + N * Mneutron - Mkerne

massedefekten = ? * masse af samlede antal protoner + ? * massen af samlede antal neutroner - massen af kernen.

Er dette korrekt, og er der nogen der kan angive Z og N?

Bindingsenergi er den energi der skal til for splitte en vilkårlig kerne ad? (er dette korrekt)

Ebind= Mdefekt * c^2

Bindingsenergien = lysets hastighed i vacuum i anden. 

Hvilken formel skal jeg bruge for at fx. beregne hvor meget energi 100 Kg rent U238 afgiver ved fission? 


Brugbart svar (2)

Svar #1
29. maj 2011 af jegerjon (Slettet)

 Du skal udnytte Q-værdi.

Q = -delta_m * c^2 = (m_før - m_efter) * c^2

Q-værdien angiver hvor meget energi der frigives ved én proces.
Så skal du bare finde ud af hvor mange uran kerner der findes i 100kg uran, og gange det antal med Q-værdien, så har du hvor meget energi en atombombe kan frigive.


Svar #2
29. maj 2011 af anonym1996 (Slettet)

 1# tak :)

hvordan finder jeg ud af hvor mange kerner der er i 100 Kg 238U? Hvordan finder jeg ud af "m_efter"? Hvad skal jeg så bruge massedefekten og bindingsenergien til? 

Undskyld at jeg bomber dig med spørgsmål, men jeg er lidt på bar bund her :).


Svar #3
29. maj 2011 af anonym1996 (Slettet)

 ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. maj 2011 af jegerjon (Slettet)

Massedefekten er det samme som -delta_m.
Bindingsenergien er den samme som Q-værdien.

Du finder før-massen ved at slå reaktant-siden af reaktionen masse op i databogen (kig efter Uran 238 kernen)
Du finder efter-masen ved at produkt-siden af reaktionens masse op (Kig efter de to kerner som uran splittes til)

Du finder antal kerner i 100kg Uran, ved at udnytte at molarmassen M er lig massen delt med antal, og derfor kan du finde antal ved at bruge n = m / M, hvor M er urans molarmasse og m er massen af din klump (100kg). Du får antal ud i mol, men så ganger du bare med avogadrokonstanten 6,02*10^23mol^-1

:-)


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. december 2012 af Skooooleeee (Slettet)

Til svar#4

Hvordan finder man den molarmasse for uran?

er det Mdefekt, der er den molarmasse for uran?


Skriv et svar til: Fission måling af energi?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.