Biologi

sygdom

30. maj 2011 af Mahal-pigen (Slettet)

Jeg har svært ved den her opg.

mit bud lyder:

3) autosomal recessiv sygdom. En syg mand og en rask kvinde gifter sig og får 2 raske piger og 2 raske drenge. de 2 drenge gifter sig og får raske børn, hvorimod en af døtrene (6) gifter sig med 2 mænd. og får 2 syge, en fra hver mand.

4) II6 = Aa  , III6 = aa  , III7 = Aa

5) forstår ikke helt hvordan jeg skal løse.

Vedhæftet fil: arvgang.docx

Brugbart svar (1)

Svar #1
30. maj 2011 af StudRambo (Slettet)

 Yes, den er autosomal recessiv - havde den været dominant, ville det ikke være muligt for sygdommen at springe en generation over, medmindre der var sket en ny-mutation (usandsynligt).

4) II6: Vi ved at faren har aa og moderen har AA/Aa (AA er mest sandsynligt)

aa har II6 ikke da hun i så fald ville være syg

Aa er eneste mulighed

AA har II6 ikke da faderen har aa, samt at hendes søn er syg.

III6: aa (syg)

III7: Vi ved at moderen har Aa og at faderen enten har Aa eller AA - derfor:

Aa eller AA 

5) oxygenholdige frie radikaler fx superoxid eller hydrogenperoxid, er en del forsvaret mod mikroorganismer på celleniniveau. Disse dannes ikke ved pågældende sygdom, hvorfor de lettere bliver inficeret med bakterier -> infektion.


Brugbart svar (2)

Svar #2
30. maj 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

1) Jeg vil derimod kalde sygdommen x-bundet recessiv. Det er kun mænd der bliver syge. Der er ingen far/søn-transmission. Alle mødre til de syge sønner er efterkommere af den syge far, I-1.

2) II6 må være Xnormal Xmuteret, III6 må være Ynormal Xmuteret og III7 må være Ynormal Xnormal

3) Hvis du læser teksten, så er sygdommen associeret med noget radikal-dannelse i makrofager og granulocytter. Det kunne derfor tyde på at fagocytterne sættes ud af spil, hvorfor hyppigere infektioner vil kunne ses.

Hvis vi antager at sygdommen er autosomal recessiv:

2) II-6 Aa, III-6 aa, III-7 enten Aa eller AA - vi ved ikke om III-7 modtager det syge eller det raske allel fra sin mor.


Svar #3
30. maj 2011 af Mahal-pigen (Slettet)

TUSINDE TAK DEJLIGE MIKKEL :D!!!!!!!


Svar #4
30. maj 2011 af Mahal-pigen (Slettet)

OG TAKKER DEJLIGE Patrick :D!!!


Brugbart svar (1)

Svar #5
30. maj 2011 af StudRambo (Slettet)

 Set i bakspejlet er #2 absolut også en mulighed. Måske også en bedre mulighed - men ud fra dit skema kan den både være autosomal recessiv og x-bunden...


Skriv et svar til: sygdom

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.