Fysik

varmekapacitet - hjælp!

04. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

Hvilken formel er det her?
 

ΔE = Q = C • Δ T

og hvad bruges den til?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. juni 2011 af peter lind

Tilført varme = varmekapacitet*temperaturstigning.

Har du ikke set det anvendt i fysikforsøg og fysikopgaver ?


Svar #2
04. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

hm jeg kender denne her  

Δ E = m * c * ΔT


hvad er forskellen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. juni 2011 af AskTheAfghan

#2

Det er det samme. Når et varmt legeme overfører energi til et koldt legeme, er ΔEindre (legemets tilvækst i den indre energi) lig med den tilførte varme Q, altså ΔEindre = Q. Vi får derfor, at


Svar #4
04. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

tak,  så det er det samme,  men hvad så hvis der står

C = ΔE / ΔT ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. juni 2011 af AskTheAfghan

#4

Ja, du isolerer bare den varmekapacitet ved at dividere med tidsforskel på begge sider af ligshedstegnet.


Svar #6
04. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

men så kan jeg godt bare nøjes med at nævne denne her formel til eksamen

Δ E = m * c * ΔT ?

i stedet for det andet som jeg startede med at skrive?


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. juni 2011 af AskTheAfghan

#6

Du kan blot sige, at ΔEindre = Q , og fortælle hvad Q står for, nemlig m·c·Δt .


Svar #8
04. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

Men hvordan kan man se at Q = m * c * ΔT ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. juni 2011 af AskTheAfghan

#8

Hvad mener du? Q har altid været lig med m·c·Δt , når det gælder for de flydende stoffer.


Svar #10
04. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

tusind tak, jeg blev bare lidt forvirret, fordi der står i min bog , at

C = m * c 

og så troede jeg at man komme frem til den rigtige ligning ud fra ovenstående ligning :)


Brugbart svar (0)

Svar #11
04. juni 2011 af AskTheAfghan

#10

Det er klart...      C   =   Varmekapacitet                =    m·c

                           c   =   Specifik varmekapacitet   =    C/m

Bemærk de to størrelser. C og c er ikke det samme :o)


Svar #12
04. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

dvs. faktisk kan man bare skrive ΔE = C *   ΔT


Brugbart svar (0)

Svar #13
04. juni 2011 af AskTheAfghan

#12

Yeps.            ΔEindre     =    Q      =      C · Δt   =   m · c · Δt


Svar #14
04. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

Tak for hjælpen :)


Svar #15
04. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

et sidste spørgsmål som jeg ikke forstår,  hvordan kan man komme fra

C = ΔE / ΔT       til at være    C = m * c ?


Brugbart svar (0)

Svar #16
04. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#15

Se #11 . C er varmekapaciteten, mens c er den specifikke varmekapacitet, c = C/m .


Skriv et svar til: varmekapacitet - hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.