Biologi

Blodtype

06. juni 2011 af gynypylys (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvilken blodtype ville man vælge hvis man har blodtypen A RhD negativ? Ville man vælge en A RhD negativ eller 0 RhD negativ og hvorfor?

På forhånd tak! :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. juni 2011 af Dulugtergrimt

Da 0-negativ er lidt sjælden og generelt en universaldonation man gerne vil have til de akutte situationer med ukendte blodtyper, ville man vel nok forsøge sig med noget A-negativ.


Svar #2
06. juni 2011 af gynypylys (Slettet)

Okay.. Men er der forskel på hvilket blod man får, eller har det ingen betydning? Altså hvad er forskellen hvis man får en anden type blod?


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. juni 2011 af Dulugtergrimt

Arh, det ved du da vist godt selv? Hvad hvis du er A-positiv og får B-positivt blod?

I sagen med 0-negativ så er der ingen antistoffer på dem og de kan derfor sagtens leve i harmoni med A-negative blodceller. Der vil derfor ikke ske noget som sådan.


Svar #4
06. juni 2011 af gynypylys (Slettet)

Jamen jeg tænkte på forskellen på hvis jeg er bærer af A RhD negativ og jeg modtager 0 RhD negativ. Er det fuldstændig ligemeget om man modtager A- eller 0 RhD negativ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. juni 2011 af Dulugtergrimt

I princippet ja. Og det gør man også på hospitaler. Men der er dog visse andre systemer i blodet, som jeg må indrømme, at jeg ikke kender til.
Desuden skal der nok være en eller anden blodkyndig person herinde der falder over spørgsmålet og kan uddybe yderligere :)


Svar #6
06. juni 2011 af gynypylys (Slettet)

Okay fint nok.. Har lige et spørgsmål mere:

Hvis vi antager en mand med blodtype 0 rhesus negativ får barn med en dame med A rhesus negativ, er A rhesus så dominant og giver barnet denne blodtype?.


Brugbart svar (1)

Svar #7
06. juni 2011 af Dulugtergrimt

Det kommer an på om moderen er heterozygot eller homozygot for A'et. Altså om hun er A0 eller AA.

Faderen er med sikkerhed 00. Barnet arver derfor et 0 fra ham. Hvis moderen er AA vil barnet med sikkerhed arve et A fra moderen og så vil barnet blive A0 og dermed have blodtype A. Hvis moderen er A0 kan barnet arve enten A eller 0 og dermed få enten 00 eller A0.


Skriv et svar til: Blodtype

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.