Matematik

Andengradsligning

06. juni 2011 af Spontaneous-123 (Slettet)

Hej

Jeg har problemer med den her andengradsligning:

x^2+2x-2=0

Jeg kan se på grafen, at den har løsningerne x=1 og x=-3

Men hvis jeg bruger nulreglen, så går det hele bare totalt i stå:

x^2+2x-2=0

x(x+2-2/x)=0

x= 0 eller x+2-2/x=0, hvor den sidste liging ikke kan løses, siger min lommeregner. What to do?


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. juni 2011 af peter lind

Du kan ikke bruge 0 reglen her 2/x er jo ikke defineret for x = 0. På  http://ga.randers-hf-vuc.dk/matlex/ligninger.html#andengrad kan du se hvad du skal gøre.


Brugbart svar (1)

Svar #2
06. juni 2011 af mathon

                                  x = -1 ±√(3)


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

Man er nødt til at finde rødderne først, før man kan faktorisere polynomiet. Det faktoriserede polynomium kan så skrives på formen a·(x -r1)·(x -r2) . Det, du har gjort, er ikke en faktorisering i den forstand.

Beregn i stedet polynomiets diskriminant d og benyt den velkendte rod-formel til at beregne rødderne.

d = b2 - 4ac .

Det givne polynomium har ikke de angivne rødder. Måske du har skrevet polynomiet forkert?


Svar #4
06. juni 2011 af Spontaneous-123 (Slettet)

Ehrm, hvorfor ikke? 2/x er ikke defineret for 0, men 0 er jo ikke en af løsningerne?


Svar #5
06. juni 2011 af Spontaneous-123 (Slettet)

Jeg kan godt se, at jeg ender i en blindgyde, men hvorfor gør jeg det?

Jeg omgruperer jo ligningen korrekt:

x^2+2x-2=x(x+2-2/x)

og så bruger jeg nulreglen korrekt, men får ikke det korrekte resultat.


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Din omskrivning er kun gyldig for x ≠ 0 . Derfor giver nulreglen på dit produkt, at x + 2 - 2/x = 0 , som jo ganges tilbage med x til ligningen x2 + 2x -2 = 0, dvs. tilbage til udgangspunktet. Der opnås altså intet ved den omskrivning.


Brugbart svar (1)

Svar #7
06. juni 2011 af AskTheAfghan

Du har faktoriseret på en anden måde - men, sådan skal det ikke være som #3 sagde.

 ... men x2 + 2x - 2 = 0 er fuldstændig det samme som (x+2-(2/x)) = 0, selvom jeg 'glemte' at sætte sætte x foran parantesen.


Skriv et svar til: Andengradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.