Fysik

Opdrift

07. juni 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 Hej

Hvordan kan jeg give et eksempel el. regneeksempel med opdrift i luft? Jeg har et eksempel med vand. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

Tænk på en varmluftsballon. Varm luft har mindre densitet end kold luft.


Svar #2
07. juni 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 Når en luftballon når en vis højde ophæves tyngekraften af opdriften vil det så sige at fop=ft og dermed følger det newtons 1. lov?


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

Der virker en opdrift på ballonen, hvis størrelse er lig med tyngden af den af ballonen fortrængte kolde luft. Tilsvarende virker der en tyngdekraft på (massen af ballonen + massen af den varme luft inde i ballonen). Hvis således massen af ballon + den varme luft i ballonen er mindre end massen af den kolde luft, der fortrænges, virker der netto en kraft på ballonen modsat rettet tyngdekraften. Når opdriften netop er i balance med tyngdekraften, er nettokraften lig med nul, og ballonen bliver så "hængende" i samme højde, indtil balancen ændres.


Svar #4
08. juni 2011 af Ultraviolet (Slettet)

Så jeg kan godt formulere det som i mit indlæg #2 ? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. juni 2011 af mathon

                                                        Fresop  =  V·(ρkold - ρvarm)·g


Brugbart svar (1)

Svar #6
08. juni 2011 af mathon

#5 korrigeres til

                                                        Fresop  =  V·(ρkold - ρvarm)·g - mballon·g


Svar #7
10. juni 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 #5: Så det er ikke rigtigt at når en luftballon når en vis højde ophæves tyngekraften af opdriften vil det så sige at fop=ft og dermed følger det newtons 1. lov?


Svar #8
10. juni 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 #6: Kan du illusterer eksemplet med nogle tal? 

Hvis jeg skulle beregne opdriften i ballonen havde jeg også gjort som i #5 med udgangspunkt i Archimedes' lov men i #6 har du trukket tyngdekraften fra opdriften, Ft=m*g men hvorfor er dette nødvendigt i dette tilfælde og ikke en tilfælde af at man har en klods ned i vand? 


Skriv et svar til: Opdrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.