Biologi

GENETIK - Dominant sygdomsgen

07. juni 2011 af josephinet (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej folk :)

Jeg sidder og skal til eksamen i biologi B i morgen tidlig, og jeg har trukket emnet genetik. jeg skal forklare en figur, hvor det vises, at hvis begge forældre har et dominant sygdomsgen, så kan de stadig få et helt rask barn.

Vil de to dominante gener gå ind og udligne hinanden, eller er der en mere kompliceret forklaring på dette? :)

På forhånd mange tak for hjælpen!

Hilsen Josephine.


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juni 2011 af 215 (Slettet)

 Nej.. hvis jeg husker rigtig på C - niveau 

A = dominant

B= ressitivt

AB + AB

AA  = syg

AB = syg

BA = syg

BB = rask..


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. juni 2011 af lbjen (Slettet)

At et gen er dominant betyder at man er syg selvom man kun har ét af dem. De to syge forældre har fænotypen syg men genotypen et dominant syg gen og et rask gen (SR). Hvis barnet får et rask (R) gen fra hver af forældrene får barnet genotypen RR og fejler ingen ting. Det kan dog også ske at det får et syg (S) gen fra en eller begge forældrene og får så gentypen SR eller SS som i begge tilfælde giver fænotypen syg.


Skriv et svar til: GENETIK - Dominant sygdomsgen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.