Fysik

Bevis: Amperemeter og Voltmeter?

08. juni 2011 af BabseBritta (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Jeg er interesseret i at bevise, at når strømstyrken (A) gennem en transformer går op, går spændingen (V) ned - og omvendt.

Jeg tænkte, at jeg måske kunne bevise det ved at sætte et amperemeter fast med en ledning efter sekundærspolen (altså ledning mellem sekundærspolen og amperemetret), hvorefter jeg har pæren til sidst.

Tegning:

400 Vindinger /1600 Vindinger  (transformer) -------------- (ledning) amperemeter ------------------- pæren

Da der jo er 2 huller i spolen, tænker jeg, at den anden ledning skal gå direkte fra transformeren til pæren.

_______________________________________________________________________________________

Er der nogen, der kan besvare mig, om følgende vil virke? Også hvis jeg sætter et voltmeter ind, eller hvis jeg har begge apparater?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2011 af mathon

brug tranformerligningen

                                                       Us · Is  =  Up · Ip
og
                                                       Us / Up  =  Ns / Np  =  Ip / Is
 


Svar #2
08. juni 2011 af BabseBritta (Slettet)

#1

Jeg kender godt de to ligninger, men det er ikke det, jeg er interesseret i. Det, jeg er interesseret i, er, om jeg kan tilslutte et ampere/voltmeter, som den opstillede tegning i 0#. 

Men til forsøget har jeg skam også tænkt mig at bruge ligningerne - for at komme lidt ind på det teoretiske aspekt...

Det eneste du/I skal svare på, er om det kan lade sig gøre. (strømmen bliver vel ikke afbrudt!)


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. juni 2011 af mathon

          ...pas på med ampéremeter i sekundærsiden, hvis strømmen transformeres op    (spændingen ned).

             Et ampéremeter har meget lille resistans, hvorfor det let overbelastes og brænder sammen ved
             manglende måleområdetilpasning!!!
 


Skriv et svar til: Bevis: Amperemeter og Voltmeter?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.