Matematik

linjens ligninger?

11. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

Er disse tre linjer for linjens ligning indenfor planen?

1)  y = ax + b

2)  y - y0 = a(x-x0)

3) ax + by + c =  0


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. juni 2011 af hjæææælp (Slettet)

hmm.. jeg har også haft om dette spørgsmål. 

men jeg har kun beskrevet y = ax+b 

så lytter lige med her, så jeg evt. skal inddrage 2) og 3) - hvis disse hører under linjens ligning indenfor planen. 


Svar #2
11. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

jeg tror nemlig man skal bevise alle tre linjer,  når der står gør rede for linjens ligning i planen?? så håber der er nogen der kan give et præcist svar


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. juni 2011 af hjæææælp (Slettet)

hm.. jeg tænkte nok det var lidt tyndt at kun at tage y = ax +b. men jeg har så også noget andet ved siden af. jeg skal også redegøre for potensudvikling under samme spørgsmål og bl.a. inddrage dobbelt log koordinatsystem. 


Svar #4
11. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

hm, jeg skal inddrage Afstand fra punkt til linje  :)


Svar #5
11. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

men har du så bevist  ud fra y = ax + b      hvordan man finder  a og b?


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. juni 2011 af hjæææælp (Slettet)

det skal jeg under et andet spg. andet spørgsmål, hvilket jeg også har. 

a = y2-y1 / x2-x1 

orker ikke at skrive det hele... men for a

y1=ax1+b

y2=ax2+b

TRICK: y2/y1 = ax1+b / ax2+b <=> ...... 

og for b 

y1=ax1+b <=> b = y1-ax1


Svar #7
12. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

men hvad har du så gjort for at bevise  y = ax +b ?

har du bevist ligningen?


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. juni 2011 af hjæææælp (Slettet)

#7

se #6 


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det er jo tre forskellige måder at skrive liniens ligning på.

1) y = ax + b er den sædvanlige forskrift for liniens ligning.

2) varianten er hensigtsmæssig, når man kender liniens hældningskoefficient a og et punkt (x0,y0) på linien, idet man udtrykker b ved de kendte størrelser: b = y0 - ax0 og indsætter det i liniens ligning, hvorved man får

y - y0 = a(x - x0)

3) er en mere generel form for liniens ligning ax + by + c = 0 , hvor (a,b) er en normalvektor til linien. Den er mere generel, fordi den også kan beskrive linier, der er parallelle med y-aksen. Disse linier kan ikke beskrives med forskriften i 1). Hvis b ≠ 0 , kan formen 3) omskrives til y = -(a/b)x -c/b , som er på formen i 1).


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. juni 2011 af mathon

"...fordi den også kan beskrive linier, der er parallelle med y-aksen"  [a,b] = [1,0]

                           1·x + 0·y + c = 0

                            x = -c


Svar #11
12. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

hvordan får du det til at være [a,b] =[1,0] ?   hvor har du 1-tallet fra?

 


Brugbart svar (0)

Svar #12
12. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Det er et eksempel for at vise formen 3) anvendt på en linie parallel med y-aksen.


Brugbart svar (0)

Svar #13
13. juni 2011 af mathon

                         ... n = [1,0]
                                              er normalvektor til en linje parallel med y-aksen


Skriv et svar til: linjens ligninger?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.