Matematik

redegørelse for ensvinklede trekanter

14. juni 2011 af Fennox (Slettet) - Niveau: A-niveau

ohøj"!

Jeg skal løse opg. 126 a, i den opgave jeg har vedhæftet. Jeg kan umiddelbart ikke ikke se, hvordan jeg skal "løse" den. Nogle ideer?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. juni 2011 af mathon

   

                   ...ensliggende sider er proportionale


Svar #2
14. juni 2011 af Fennox (Slettet)

 Det hjælper mig da ikke videre


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. juni 2011 af belar220 (Slettet)

jeg er måske blind, kan ikke se din vedhæftede fil?


Svar #4
14. juni 2011 af Fennox (Slettet)

what the hell , min fejl #1 og #3

Vedhæftet fil:foto.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #5
14. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at RP er parallel med CB . Så er vinkel PRA lig med vinkel BCA . Det fremgår ikke, at QR er vinkelret på AC; men den oplysning er nødvendig for at komme videre. Antager vi dette, er vinkel PRQ da komplementærvinkel til vinkel PRA, hvorfor vinkel QPR er lig med vinkel PRA . Da vinkel PQR er ret, og vinkel ABC er ret, fremgår det så, at de to trekanter ABC og RQP er ensvinklede.


Svar #6
14. juni 2011 af Fennox (Slettet)

Jeg ved ikke helt hvilke vinkeler PRA, BCA, PRQ og PRA er

PRA = vinkel A ?

desuden, hvorfor er den komplementærvinkel hvis QR er vinkelret på AC ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

En vinkel XYZ er vinklen med toppunkt i Y og med vinkelben YX og YZ . Det er en standardmåde, hvorpå en vinkel entydigt kan betegnes.

Hvis QR er vinkelret på AC, er vinkel QRA = 90o , og der gælder jo

(vinkel QRP) + (vinkel PRA) = (vinkel QRA) = 90o .


Svar #8
14. juni 2011 af Fennox (Slettet)

okay, jeg tror jeg giver op, det er for svært at få forklaret over nettet 

men tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det er jo forklaret ganske entydigt og præcist i #5 i en notation, som skulle være kendt fra grundskolen. Benyt tegningen til at identificere vinklerne.

Det fremgår også af tallene, at trekant ABC er en retvinklet 30-60 trekant, hvorfor trekant RQP også er en retvinklet 30-60 trekant.


Svar #10
14. juni 2011 af Fennox (Slettet)

 #9

Ja, men jeg forstår ikke det su skriver i #5

Jeg kan simpelthen ikke se, hvorfor PRQ er komplementærvinkel til PRA.


Brugbart svar (0)

Svar #11
14. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

De to vinkler er komplementærvinkler, fordi de tilsammen danner en vinkel på 90o .


Svar #12
14. juni 2011 af Fennox (Slettet)

 #11

Okay - det ser jeg nu. Men måske fatter jeg bare ikke en skid af det her - fordi nu skriver du også i #5, at vinkel QPR er lig med PRA , hvilket jeg ikke kan se


Brugbart svar (0)

Svar #13
14. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Det følger jo af, at trekant QPR er retvinklet. Derfor er vinklerne QPR og PRQ komplementærvinkler, og da vinklerne PRQ og PRA også er komplementærvinkler, er vinklerne QPR og PRA lige store.

Sagt på en anden måde: QP og AC er parallelle, og vinklerne QPR og PRA er da ensliggende vinkler ved skæring af to prallelle linier. At QP og AC er parallelle, følger, når vi antager, at QR er vinkelret på AC .


Svar #14
14. juni 2011 af Fennox (Slettet)

#13

synes stadigt ikke, at jeg fanger den. Ja trekant QPR er retvinklet. Derfor må vinklerne QPR OG PRQ være komplementærvinkler, da den vinkel de danner er 90 grader. Det samme på da så PRQ og PRA da den også er retvinklet, da PR danner en ret linje. Korrekt forstået? 

SÅ fordi at de er retvinklede, så er de ensvinklede, da både QPR OG PRA er lig hinanden?

Det er vel også fordi vi siger, at trekant BCA og PRA er ensvinklede- korrekt?

men igen, har lidt svært hvorfor vinklerne, pga. de er komplementære, er lige store


Svar #15
14. juni 2011 af Fennox (Slettet)

 men hvordan er PRQ OG PRA komplementære? - det er jo vinkler ved siden af hinanden?


Svar #16
14. juni 2011 af Fennox (Slettet)

 hallo?


Brugbart svar (0)

Svar #17
14. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#15

To vinkler kaldes komplementære, hvis deres sum er 90o .


Svar #18
14. juni 2011 af Fennox (Slettet)

 Okay - så PRA og PRQ er ensvinklede - men hvor er det så lige, at PRA og QPR er de samme? For hvis jeg forstår det, så forstår jeg dit argument


Brugbart svar (0)

Svar #19
14. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#18

Du roder lidt rundt i begreberne. Vinklerne PRA og PRQ er to vinkler, der er ikke ensvinklede; men de er komplementærvinkler, fordi deres vinkelsum er 90o . Vinklerne QPR og PRQ er de to spidse vinkler i en retvinklet trekant, så deres vinkelsum er også 90o . Derfor har vi nu

(PRA) + (PRQ) = 90o = (QPR) + (PRQ)

Heraf ser man jo så, at (PRA) = (QPR) , hvor (XYZ) betyder størrelsen af vinkel XYZ.


Svar #20
14. juni 2011 af Fennox (Slettet)

Undskyld - jeg mener at de er komplementære, ikke ensvinklede. Ahaaaaa - så fordi at PRQ går igen begge steder, er PRA nødt til at være lig med QPR ?


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.