Matematik

Annuitetslån

14. juni 2011 af fatemaa (Slettet) - Niveau: C-niveau

Heeej, plz jeg behøver hjælp med denne spørgsmål......

Hvad sker der med ydelsen hvis renten stiger, hvad sker der med ydelsen hvis renten falder......


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. juni 2011 af peter lind

Ydelsen stiger hvis renten stiger

Ydelsen falder hvis renten falder.

Der forudsættes samme periode.


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. juni 2011 af belar220 (Slettet)

 Der kan ske flere ting

1) hvis der er tale om et fastforrentet lån, så er det ligegyldigt om renten (den nationale) stiger eller falder. ydelsen forbliver uændret.

2) Hvis der er tale om et lån med variabel rente, så vil ydelsen stige/falde i takt med renten. lånet bliver i realiteten genoptaget hvert år/hvert andet år. Man optager altså et nyt lån hvert år/hvert andet år, med det nye rente.

Det er nok 2) som opgaven går ud på.

eks.

Hovedstol = A0 = 1.000.000 kr.

låbetid = n = 30 år. med 1 betaling pr. år.

årlig rente = r = 5%

Efter 5 år stiger renten til 8%

Ydelsen de første 5 år (pr. år) = y = A0*r/(1-(1+r)^(-n))

y = 65.051,44 kr.

efter 5 år stiger renten og der udregnes en ny y. Husk at restgælden nu ikke længere er 1.000.000 kr. og at der kun er 25 år tilbage af løbetiden.

Først finder vi restgælden:

Rt = (A0*(1+r)^t)-(y*(((1+r)^t)-1)/r)

hvor t = åntal år/perioder som er afviklet = 5

R5 = 916.831,30 kr.

Så regner du en ny y til de resterende 25 år. og med den nye rente på 8%.

y = 85.887,64

Der er, iøvrigt, begyndt at komme en ny type lån hvor ydelsen forbliver uændret ved rente stigninger/fald. og hvor det så er låbetiden der ændres.


Svar #3
14. juni 2011 af fatemaa (Slettet)

tack for svaren.

belar220: tack for dit elaganta svar =)

Nu forstår jeg =)


Skriv et svar til: Annuitetslån

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.