Biologi

HJÆLP TIL BIOLOGI EKSAMENSSPØRGSMÅL OM GENETISK KRYDSNING

21. juni 2011 af Lindhardt13 (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Hej :-)

Jeg skal op til biologi eksamen, og har fået opgivet en masse spørgsmål, som jeg er ved at være færdig med at forberede. Men der et spørgsmål om genetisk krydsning, og det kan jeg simpelthen ikke finde ud af. Det er bare ikke nemt for mig. Jeg vil rigtig gerne forberede mig med et eksempel, så det er klar til eksamen, og derfor ville jeg høre, om der var nogle derude, som kunne hjælpe mig, med at få forberedt et eksempel på følgende spørgsmål:

- Vise ved en genetisk krydsning hvordan man kan finde sin blodtype hvis
man kender sine forældres, idet du samtidig gør rede for begreberne genotype,fænotype dominant recessiv og co-dominant

Jeg har redegjort for begreberne, men som sagt mangler jeg, at få lavet et eksempel på en genetisk krydsning med blodtyper. Så hvis der er nogen, som er super gode til dette, ville jeg virkelig sætte pris på noget hjælp.

Tak på forhånd! :-)
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. juni 2011 af sandvig (Slettet)

 Du skal google/slå op i din bog under Hardy-Weinberg ligevægt - så finder du eksempler på hvordan en sådan krydsning kan regnes for ABO systemet

Husk at nævne at der er regler der skal være opfyldt for at man kan anvende Hardy-Weinberg, men det vil du kunne læse om i din bog eller på nettet.

Det undrer mig lidt at i skal lave krydsning på C-niveau, har i gjort det i løbet af ordet eller mener din lærer mon Punnet squares som er de der Mendel-firkanter man kan tegne og sætte mor og far ind i som jeg tror de måske også kan kaldes se mere her: http://en.wikipedia.org/wiki/Punnett_square


Svar #2
21. juni 2011 af Lindhardt13 (Slettet)

 Det er lidt mere som Punnet squares, altså bare et skema. Det andet har vi slet ikke haft om. Men vores lærer er meget glad for krydsninger, og selvom vi har haft det uttallige af gange, så siger det mig intet. Vi har dog aldrig krydset blodtyper før, kun sygdomme, som blødersygdommen, eller blindhed. 


Svar #3
21. juni 2011 af Lindhardt13 (Slettet)

 Men det er virkleig vigtigt, at jeg har et eksempel klar, og jeg kan simpelthen ikke finde ud af det.


Skriv et svar til: HJÆLP TIL BIOLOGI EKSAMENSSPØRGSMÅL OM GENETISK KRYDSNING

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.