Matematik

Lineær sammenhænge

15. august 2011 af Sinimini (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej

Er der nogen, der kan forklare mig hvad en lineær funktion er?

Jeg har søgt på nettet og der stod noget med y=ax+b. Men hvad er funktionen så? Jeg forstår det ikke. Hvad skal man bruge det til og kan I give mig nogle eksempler på nogle udregninger?

Tusind tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#0

En lineær funktion vil afstedkomme en ret linje i et koordinatsystem. Vi ser på funktionstilvæksten:

Δf = f(x0 + Δx) - f(x0)

    = a(x0 + Δx) + b - (ax0 + b)

    = ax0 + aΔx + b - ax0 - b

    = aΔx

Når den uafhængige variabel får tilvæksten Δx, da vil den afhængige variabel få tilvæksten a·Δx .

a er grafens hældningstal, eller hældningskoefficienten.

b er funktionens skæring med andenaksen.


Svar #2
15. august 2011 af Sinimini (Slettet)

tak skal du have;) Nu forstår jeg det bedre, men hvad står de der trekanter for?

kan du også forklare mig hvad to ligninger med to ubekendte er?


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#2

To ligninger med to ubekendte kan være to ligninger, hvori der indgår to ubekendte størrelser. Eksempelvis:

10 = x + y

2 = x - y , 

Disse løses ved substitutionsmetoden:

10 = x + y ⇔ y = 10 - x , hvorfor

2 = x - (10 - x) ⇔ 2 = x - 10 + x ⇔ x = 12/2 = 6 , hvoraf

2 = 6 - y ⇔ y = 6 - 2 = 4


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#2

Trekanten Δ, kaldes delta. Den symboliserer en tilvækst, eller en forskel.


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. august 2011 af mette48 (Slettet)

En lineær funktion er en funktion, der giver en ret linie, når den afbildes som graf.

y=ax+b kan afbildes som fraf ved at udregne en serie støttepunkter (i sildeben, som du nok har set tidligere)

Hver gang x gøres 1 større, vil y vokse med værdien a. Når det tegnes i koordinatsystemet, skal grafen a felter op, hver gang man går et felt til højre. Derfor fås en ret linie.

a kaldes for liniens hældning.


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#5

Nøjagtigt som skrevet i #1.


Skriv et svar til: Lineær sammenhænge

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.