Kemi

Kemi A eksamen 2000 HJÆLP!!!!!!!

15. august 2011 af Leneboisensen (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Fra eksamen Maj 2000

Et jernoxid FexOy, er sammensat af FeO og Fe2O3. Det vil sige at noget jern forekommer som Fe(II) og resten som Fe(III).

En prøve på 0,3032g af oxidet opløses i fortyndet svovlsyre og titreres herefter med 14,29 mL 0,02800M kaliumpermanganat efter reaktionsskemaet:

5Fe2+ + MnO4- + 8 H+ -> 5 Fe3+ + Mn2+ + 4H2O

a) Hvor mange gram FeO indeholdt proven?
b) Hvor mange mol Fe2O3 indeholdt prøven?
c) Bestem på denne baggrund formlen for FexOy.

Giv forklaring på beregning!!!!!


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. august 2011 af mathon

a)
            beregn antal mol Fe(II)O ud fra redoxligningen:

            n(MnO4-) = (0,01429 L) · (0,02800 mol/L) ≈ 0,0004 mol

            n(Fe2+) = n(FeO) = 5·(0,0004 mol) = 0,002 mol

            m(FeO) = (0,002 mol) · (71,84 g/mol) = 0,14368 g


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. august 2011 af mathon

b)
            m(Fe2O3) = (0,3032 g) - (0,1437 g) = 0,1595 g

            n(Fe2O3) = (0,1595 g) / (159,70 g/mol) ≈ 0,001 mol


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. august 2011 af mathon

c)

           antal mol Fe = (0,002 mol) + 2·(0,001 mol) = 0,004 mol

           antal mol O = (0,002 mol) + 3·(0,001 mol) = 0,005 mol

           molforhold
                                  Fe : O  = 4:5

hvoraf
 
           FexOy =
Fe4O5
 


Svar #4
15. august 2011 af Leneboisensen (Slettet)

 Mange tak :D


Svar #5
16. august 2011 af Leneboisensen (Slettet)

 har du en forklaring på det du laver? 


Skriv et svar til: Kemi A eksamen 2000 HJÆLP!!!!!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.