Fysik

Jævn cirkelbevægelse

17. august 2011 af placebo321 (Slettet) - Niveau: A-niveau

En bold i stangtennis er påvirket af tre kræfter.

Snorkraften, tyngdekraften og centripetalkraften.

Er snorkraften = tyngdekraften?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#0

Nej. Du finder snorkraften som hypotenusen i dén trekant, hvor tyngdekraften og centripetalkraften er kateter:

(Fsnor)2 = (Ftyngde)2 + (Fcen)2


Svar #2
17. august 2011 af placebo321 (Slettet)

Jeg kan godt se den trekant du snakker om.

Man kan vel også finde snorkraften af

sin(p)=Ft/Fs medfører Fs=Ft/sin(p)    (jeg kender nemlig vinklen og ikke Fc)

Men hvordan kan man sige, at Ft er katete i denne trekant??


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. august 2011 af Meadowish (Slettet)

Glem mit svar - er helt gal på den ;)


Brugbart svar (1)

Svar #4
17. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#2

Det kommer an på, hvilken vinkel du er bekendt med. Men jo, det er muligt.

Hvis du har vinklen mellem tyngdekraftens komposant og snorkraften, og vi kalder den v, så får du følgende:

cos(v) = Ftyngde / Fsnor , hvoraf

Fsnor = Ftyngde / cos(v)


Svar #5
17. august 2011 af placebo321 (Slettet)

Du mener vel ikke tyngdekraftens komposant, da vi ikke har projiceret tyngdekraftvektoren. Du mener vel den repræsentant for tyngdekraftvektoren, der er katete i den pågældende trekant.

Vi taler kun om komposanter, når vi foretager en projektion; så vidt jeg er bekendt.


Brugbart svar (1)

Svar #6
17. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#5

Det er dén kraft, som virker modsat tyngdekraften. Du skal forestille dig, at man projicerer tyngdekraften op. Du kan kalde den, hvad du vil. Den peger lodret op og har samme numeriske størrelse som tyngdekraften. Den fungerer som katete i den retvinklede trekant, som beskrevet i #1.


Svar #7
17. august 2011 af placebo321 (Slettet)

Ja, jeg er med på den. Jeg troede bare ikke, der var noget der hed, at projicere den op.


Brugbart svar (1)

Svar #8
17. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

På tennisbolden virker der en tyngdekraft og en snorkraft. Tyngdekraften virker altid i lodret retning. Opløs snorkraften i en lodret og en vandret komposant. Ved den jævne cirkelbevægelse vil snorkraftens lodrette komposant være lig med, og modsat rettet, tyngdekraften, og der virker netto en vandret rettet kraft på bolden, der peger ind mod stangens akse.


Brugbart svar (1)

Svar #9
17. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#7

Det er i realiteten også en vertikal komposant, der er numerisk lige så stor som tyngdekraften. Den horisontale kraft, som holder bolden inde i cirkelbanen, kaldes centripetalkraften. Sammen gør kræfterne at bolden holder sig inde i en vandret cirkelbane rundt om tennisstangen, når vinkelhastigheden er konstant.


Skriv et svar til: Jævn cirkelbevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.