Matematik

HASTER: Hjælp til reducering

18. august 2011 af miss13 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle:

Er der nogle der kan hjælpe mig med at reducerer følgende udtryk?

(t2-2t)*6+3*6


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#0

Gang 6-tallet ind i din parentes og gang dernæst det andet led sammen.


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. august 2011 af Walras

Hvis udtrykket skal skrives på kortest mulige form, skal 6 trækkes uden for en parentes, så

(t2-2t)*6+3*6=6((t2-2t)+3)=6(t2-2t+3)


Svar #3
18. august 2011 af miss13 (Slettet)

#1 dvs at den giver: 6*t*(t-2) + 18?


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#3

Nej, ikke helt. Gang 6-tallet ind i parentesen, som vist:

(t- 2t)·6 + 3·6

6t2 - 12t + 18

Her kan du så sætte et 6-tal udenfor parentesen, som skrevet af Walras i #2.


Svar #5
18. august 2011 af miss13 (Slettet)

Okay, mange tak :) Men hvorfor er det så min lommeregner bliver ved med at false, når jeg prøver at solve den, for at finde t-værdieren?!


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#5

Når du benytter din solve-funktion, kræver det at du har en ligning med ubekendte variable.

Bliver du ikke kun bedt om at reducere?


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. august 2011 af Walras

Ligningen (sat lig 0) har desuden heller ingen reelle løsninger (diskriminanten er negativ). Du kan finde de komplekse løsninger, hvis du sætter ligningen lig 0, da har du, at

t=1-√(2)i ∨ t=1+√(2)i

men det bliver du hverken bedt om - eller forventes at kunne, da det kræver kendskab til et større talbegreb, end der arbejdes med i gymnasiet.


Svar #8
18. august 2011 af miss13 (Slettet)

nej det er vektoropgave: 

Opgaven lyder på at jeg skal besteme værdien af t når vektor 1. a og b er ortogonale og 2.  når vektor a og b er paralelle , og den  her (t2-2t)*6+3*6 er prikproduktet mellem vektor a og b i delopgave 1 

Hvis du forstår


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. august 2011 af Walras

Har du vektorerne?

I så fald står de ikke ortogonalt på hinanden.


Brugbart svar (1)

Svar #10
18. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#8

Det ses også på diskriminanten, at andengradsligningen i #4 ikke har nogle løsninger:

d = b2 - 4ac = (-12)2 - 4·6·18 = -288 

d < 0

Der findes altså ingen værdier af t, for hvilke vektorerne a og b er ortogonale.


Svar #11
18. august 2011 af miss13 (Slettet)

Eksamens spørgesmålet lyder;

Vektorerne a ?=((t^2-2t)¦3)  og   b ?=(6¦6) er givet.

Find værdien af t, når

a ?⊥b ?

a ??b ?

Og nu jeg slet slet ikke med at all...


Brugbart svar (1)

Svar #12
18. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#11

For at de to vektorer a og b er parallelle, kræver det at determinanten det(a,b) = 0.

(-3)·6 + (t2 - 2t)·6 = 0

-18 + 6t2 - 12t = 0

Ovenstående andengradsligning har to løsninger for t. Find dem.


Skriv et svar til: HASTER: Hjælp til reducering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.