Latin

lær selv

27. maj 2005 af Meesalith (Slettet)
hejsa

da jeg syntes latin virker som et kanon godt og nyttigt sprog ville jeg høre om det i teorien ville være muligt at lære det selv?
overvejede at læse på det samtidig med mit 3 år på htx. så burde man vel bare kunne tage den lille latinprøve et sted når man føler sig klar...?
er der nogle der har nogle bøger de kan anbefale og måske nogle sider med opgaver?
er det egentlig svært at lære hvis man er nogenlunde til tysk og engelsk?

tak

Brugbart svar (2)

Svar #1
27. maj 2005 af NuclearWarhead (Slettet)

Latin er ikke svært, men det kræver at man fokuserer lidt og er indstillet på at det kræver lidt grammatisk sans. Engelsk og tysk er meget afhængige af ordstillingen for at ordene i en sætning giver mening. "Han giver hesten et æble" betyder ikke det samme som "et æbler giver hesten en mand", men på latin er begge rækkefølger lige gode (omend man ved at vælge en sær rækkefølge kan lægge vægt på noget) da det er ordenes *endelser* der bærer den grammatiske betydning.

I 1.g havde vi bogen "In Angulo cum Libello" med tilhørende glosehæfte. Deri var der også nogle opgaver (men vist mest for at se om man har lært det), men tror ikke det er særligt velegnet til selvstudium. Min latinlærer har selv været med til at udvikle bogen "Rem Tene" som han selv synes er rigtig god. Men har ikke rigtig noget kendskab til det selv. Du kan prøve at låne bøgerne på biblioteket. Ellers er der også mange andre lærebøger derude.

Et godt råd: Evnen til at analysere en sætning grammatisk får du brug for.

Du må spørge hvis du har noget på hjerte, er i tvivl om noget el. lign. :)

Brugbart svar (2)

Svar #2
27. maj 2005 af Marcus (Slettet)

Hvis du er interesseret i sproget og grammatik generelt synes jeg det er en god idé.

De bøger du skal lede efter må være begynderbøger til latin(c) på gymnasium eller måske nogen tilegnet folkeskolen, kender dog ikke noget til disse.

Efter du har lært det grundlæggende kan du kaste dig over Catul, han er forholdsvis let, men spændende.

Brugbart svar (2)

Svar #3
27. maj 2005 af NuclearWarhead (Slettet)

Jeg synes det måske er en stor mundfuld at starte med poesi; så skal han også til at lære metrik, noget der efter to års latin stadig driver mig til vanvid. Men Catul er godt at starte med, det vil jeg give, det er sprogligt overkommeligt.

Svar #4
28. maj 2005 af Meesalith (Slettet)

oprindeligt indlæg af NuclearWarhead:
Jeg synes det måske er en stor mundfuld at starte med poesi; så skal han også til at lære metrik, noget der efter to års latin stadig driver mig til vanvid. Men Catul er godt at starte med, det vil jeg give, det er sprogligt overkommeligt.

svar:
jeg vil forsøge at gå på bib og kigge, og håbe på de har det. jeg er meget interesseret i poesi og det kunne være spændene og læse.
vil også lige sige at jeg er en pige der ikke er bange for en udfordring.

ved i om man kan tage den lille latin prøve hvis man er selvstuderende?

Brugbart svar (2)

Svar #5
28. maj 2005 af Marcus (Slettet)

Du er da fejlplaceret, hvis du går på HTX og er interesseret i poesi?

Jeg ved ikke om den lille latin prøve kan tages som selvstuderende, men jeg ved at der er visse sider på nettet, hvor man kan lære det grundlæggende i latin og efterfølgende få tilsendt prøver, som så koster et mindre beløb at få rettet.

Svar #6
28. maj 2005 af Meesalith (Slettet)

relativt fejlplaceret, men fandt først ud af det efter jeg havde taget første år... men skal heldigvis ikke have nogen naturvidenskabelige fag ud over bio til næste år.

har du den hjemmeside? helst på dansk...

Brugbart svar (2)

Svar #7
05. november 2006 af guldglimmergarn (Slettet)

Jeg ville anbefale dig, at kigge lidt på "Babelstårnet" - det er den bog stort set alle 1.g'ere (på stx) bruger landet over i forbindelse med almen sprogforståelse. Utrolig simpel bog, der i det hele taget handler om sprog; men der er en forholdsvis stor del udelukkende med latin. Der er nogle meget lette tekster med gloser til. Tror den ville være et meget godt sted at starte - tingene bliver forklaret helt fra bunden og skåret meget ud i pap, hvilket jeg i hvert fald ville foretrække til et selvstudium. kh

Skriv et svar til: lær selv

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.