Matematik

toppunktsformel

24. august 2011 af metin13 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Jeg har denne her aflevering og kan slet ikke huske hvordan man regner parablens toppunkt...

ligningen lyder sådan her: f(x)=x^2-7x+16 


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. august 2011 af mathon

 

          g(x) = ax2 + bx + c
    
                  d = b2 -4ac

                  med toppunkt
                                         T = (-b/(2a) ; -d/(4a))

aktuelt:
          a = 1
          b = (-7)
          c = 16


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#0

Benyt toppunktsformlen

TP = (-b/2a , -d/4a)        hvor d = b2 - 4ac


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. august 2011 af Jens6554545 (Slettet)

hej

nu hvor i er i gang med toppunktsformler

hvis man har en ligning 5x^2 + bx + c

vi ved at toppunktskoordinaterne er (4;8)

hvordan kan man så finde konstanterne b og c


Brugbart svar (2)

Svar #4
24. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#3

       Så løser du ligningerne:

          4 = -b/2a     og       8 = -d/4a


Brugbart svar (2)

Svar #5
24. august 2011 af mathon

      4 = -b/2a     og       8 = c - a(-b/(2a))2

      b = -8a       og       8 = c - a(4)2

      b = -8·5      og       8 = c - 5·(4)2


Brugbart svar (2)

Svar #6
24. august 2011 af Walras

På B-niveau må du da blot kunne udlede formlen, hvis du ej husker den, idet

f(x)=ax2+bx+c,

der betyder, at

f'(x)=2ax+b,

og du ved, at ekstremaer fås for f'(x)=0, da har du, at

2ax+b=0 <=> x=-b/(2a),

som da kan indsættes, så

f(-b/(2a))=a*(-b/(2a))^2+b(-b/(2a))+c=b^2/(4a)-b^2/(2a)+c

                =-b^2/(4a)+c=(-b^2+4ac)/(4a)=-(b^2-4ac)/(4a)=-d/(4a),

hvoraf vi finder, at ekstremaet for et andengradspolynomium er givet ved

x=-b/(2a) ∧ y=-d/(4a)

Ved lidt logisk tankegang er det altså ikke nødvendigt at huske.


Skriv et svar til: toppunktsformel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.