Matematik

Trigonometriske ligninger

25. august 2011 af Pellerøv (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle..

Jeg sidder med 2 ligninger tilbage som skal løses, men kan simpelthen ikke se logikken i dem.

Nr.1:        2cos2vv + 3sinv - 3 = 0
Nr. 2:      -2sin2x + 5cosx + 4 = 0

I nr. 1 har jeg resoneret mig frem til, at der må være tale om en maskerede 2.grads ligning..


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

Mener du

Nr.1: 2·cos2(v) + 3·sin(v) - 3 = 0 ?

Så er det klart, at det er en 2.-gradsligning i sin(v), da cos2(v) + sin2(v) = 1 .

Tilsvarende er Lign Nr.2 en maskeret 2.-gradsligning i cos(x) .


Svar #2
25. august 2011 af Pellerøv (Slettet)

Ja, det er det jeg mener! ;)


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nr.1 omskrives da til ligningen

2·sin2(v) -3·sin(v) + 1 = 0

med rødderne sin(v) = 2 eller sin(v) = 1 , hvor den første ligning må forkastes. Løs nu ligningen sin(v) = 1 .


Svar #4
25. august 2011 af Pellerøv (Slettet)

Men hvordan kan det være, at cos2(v) er ændret til sin2(v)?

Og.. Hvorfor skal den første ligning (    sin(v) = 2    ) forkastes?


Brugbart svar (1)

Svar #5
26. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man benytter jo, at cos2(v) = 1 - sin2(v) , hvorfor den oprindelige ligning bliver

2·(1 - sin2(v)) + 3·sin(v) - 3 = 0 , eller

2·sin2(v) -3·sin(v) + 1 = 0

Løsningen sin(v) = 2 må forkastes, da det for alle reelle v gælder, at   -1 ≤ sin(v) ≤ 1 . Ligningen sin(v) = 2 har derfor ingen reelle løsninger.


Brugbart svar (1)

Svar #6
26. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

Lign Nr.2 omskrives tilsvarende til

2·cos2(x) + 5·cos(x) + 2 = 0 ,

der har to rødder, hvoraf den ene må forkastes.


Skriv et svar til: Trigonometriske ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.