Kemi

Mængdeberegninger

27. august 2011 af jensen7 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgaveformulering: Der afvejes 2,35 g Na2SO4, som opløses i demineraliseret vand i en 250 mL målekolbe, hvorefter der fyldes op til mærket med demineraliseret vand og omrystes.

a) Beregn den formelle koncentration af Na2SO4 i den fremstillede opløsning.

b) Beregn de aktuelle koncentrationer af Na+ og SO42- i opløsningen.

- Herefter blandes blandingen så med 100 mL 0,150 M natriumnitrat.

c) Beregn de aktuelle koncentrationer af Na+, SO42- og NO3- i blandingen.

Har to opgaver til, som jeg søger svar på, og ville ikke være grådig, men hvis nogen kan være behjælpelige med dem også, kan jeg også poste dem.


Brugbart svar (4)

Svar #1
27. august 2011 af xelion (Slettet)

Wireshark Cookie Dump:

OKCancel

Start altid med at omregne til mol (kemikere kan ikke lide gram!);

M[Na2SO4] = 2(22.9)+32.06+4(16) = 141.86 g./mol

Da vi kun har 2.35 g. NATRIUMSULFAT;

n[Na2SO4] = 2.35/141.86 = 0.01656 mol

Den formelle koncentration af Na2SO4 bliver således;

C[Na2SO4] = 0.01656/0.250 = 0.066 M

Den aktuelle koncentration af de involverede ioner bliver ifølge reaktionsligningen for spaltningen af NATRIUMSULFAT i vand;

Na2SO4 → 2Na+ + SO42-

0.066 → 2(0.066) + 0.066

[Na+] = 0.132 mol

[SO42-] = 0.066 mol

Blandingen tilsættes 0.1 L 1.50M NATRIUMNITRAT. Vi opstiller en reaktionsligning for dette forløb;

Na2SO4 + NaNO3 → 3Na+ + SO42- + NO3-

Vi beregner den aktuelle koncentration af NaNO3;

0.100(1.50) = 0.150 mol

Da NaNO3 spaltes i forholdet 1:1, er de aktuelle koncentrationer af ionerne det samme;

n[NO3-] = 0.150 mol

Vi benytter reaktionsligningens koefficienter til den videre beregning;

n[Na+] = 0.150(3/1) = 0.450 mol

n[SO42-] = 0.150(1/1) = 0.150 mol

Du burde efter denne gennemgang være i stand til selv at kunne beregne de øvrige opgaver:) Jeg vil ikke lave dine lektier for dig!

Jesper


Svar #2
27. august 2011 af jensen7 (Slettet)

 Tusind tak for svaret som jeg fandt yders behjælpeligt. Uddybende og letforståelige forklaringer er lige præcis det jeg savnede. Tak skal du have!

Har dog kun ét spørgsmål tilbage:

Når du skriver følgende udregning, er 0.01656 så ikke i mol pr. liter? Ellers giver det vel ikke så meget mening?? 

C[Na2SO4] = 0.01656/0.250 = 0.066 M


Brugbart svar (2)

Svar #3
27. august 2011 af xelion (Slettet)

Wireshark Cookie Dump:

OKCancel

jo

M = Molær koncentration (mol/l.)


Brugbart svar (2)

Svar #4
27. august 2011 af xelion (Slettet)

Wireshark Cookie Dump:

OKCancel

Hov. Forstod ikke dit spørgsmål!!

De 0.01656 er den aktuelle stofmængde Na2SO4. Hvis du havde haft 1000mL opløsning og stofmængden 0.01656, havde din formelle koncentration været 0.01656M, men eftersom du kun har 250mL opløsning får du en stærkere molær koncentration.

Det svarer til at du blander 100g kaffe med hhv. 250mL vand, og 1000mL vand; Hvilken blanding smager mest af kaffe?

Hvis du har svært ved at holde overblikket, kan du evt bruge C = n/V formlen, men jeg fraråder næsten altid folk at bruge den, da det ikke giver særlig meget forståelse af, hvad det egentlig er man laver.

Kemi er IKKE kun matematik;)

Jesper

Wireshark Cookie Dump:

OKCancel

Skriv et svar til: Mængdeberegninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.