Fysik

Gnidningsmodstand

27. august 2011 af janehansen2011 (Slettet)

En kugle befinder sig i en væske. Kuglen er ophængt i en tråd, der over letløbende trisse er forbundet med et lod. Når massen af loddet tilstrækkeligt lille, vil kuglen bevæge sig nedad i væsken med konstant fart. Jeg får så oplyst nogle forsøgsresultater, der angiver massen og farten på loddet. Nu skal jeg så bestemme sammenhængen mellem

F(gnid) = k*v
 

hvordan skal jeg starte?
på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. august 2011 af peter lind

Når farten er konstant er den resulterende kraft 0. Gnidningskraften og tyngdekraften på kuglen må derfor være lige store og modsat rettede.


Svar #2
27. august 2011 af janehansen2011 (Slettet)

skal man se bort fra opdriften


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. august 2011 af peter lind

Den glemte jeg. Undskyld


Svar #4
27. august 2011 af janehansen2011 (Slettet)

jeg har bestemt opdriften på en kugle til 69 N
så får jeg så at vide, at jeg skal finde massen af denne kugle. kan det så regnes
F op = F tyn = mg <=> m = Fop/g
eller skal man også her medregne opdrfiten og i såfald, hvordan gøres det?


Svar #5
27. august 2011 af janehansen2011 (Slettet)

nej glem det - man skal nemlig først tage højde for F(gnid) i den sidste opgave hr jeg lige set

men altså tilbage til startspg.
så gælder der vel
F(gnid) - F(op)-F(tyn) = 0

F(gnid) = g*p*V(volumen) - m*g 
 jeg kan bare ikke se hvordan det kan hængde samme med
F(gnid) = k*v(fart)


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. august 2011 af peter lind

Så får du k*v = g*ρ*V-m*g


Svar #7
28. august 2011 af janehansen2011 (Slettet)

betyder det så, at k = (g*p*V-m*g) / v


Svar #8
28. august 2011 af janehansen2011 (Slettet)

Jeg forstår simpelthen ikke hvad jeg skal. opgaven lyder ordret sådan:

Når kuglen bevæger sig gennem væsken, er den påvirket af en gnidningsmodstand fra væsken, hvis størrelse F afhænger af farten v.
d) Gør på grundlag af forsøgsresultaterne rede for, at F = K • v, hvor K er en konstant. Bestem K.


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. august 2011 af peter lind

#7 ja

#8 Lav regressionsanalyse på dine data enten lineær regression med y= gnidningskraften og x = 1/v eller ulineær regression. Lav også en graf med y = gnidningskraften x = 1/v . Det skal blive en ret linje


Svar #10
28. august 2011 af janehansen2011 (Slettet)

hvorfor skal x = 1/v


Brugbart svar (0)

Svar #11
28. august 2011 af peter lind

Fordi gnidningsmodstanden så bliver proportional med x. Det er let at se grafisk og giver en simplere behandling af regressionsanalysen


Svar #12
28. august 2011 af janehansen2011 (Slettet)

jamen jeg skal jo redegøre for hvorfor de er proportionale


Brugbart svar (0)

Svar #13
28. august 2011 af peter lind

Det fremgår af dit eget svar i #7.


Svar #14
29. august 2011 af janehansen2011 (Slettet)

men hvis man skriver g*p*V som m*g vil brøken m*g-m*g/ v så blive de her 1/v
 


Brugbart svar (0)

Svar #15
29. august 2011 af peter lind

Du blander ting sammen. ρ er massefylden af væsken, så ρ*V er massen af den væske, som kuglen fortrænger. m er derimod massen af kuglen


Skriv et svar til: Gnidningsmodstand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.