Psykologi

Sten, saks, papir

28. august 2011 af joje2204 (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Jeg har diskuteret med nogle venner hvorvidt sten, saks, papir er et psykologisk spil eller et tilfældigheds spil.. Nogen der har en viden om dette? 

Er det ren tilfældighed hvis man kun slår én gang?

Hvordan lurer man modstanderens næste træk?

Er det muligt for et menneske at vælge 10 slag fuldstændigt tilfældigt?


Brugbart svar (2)

Svar #1
28. august 2011 af Dulugtergrimt

http://ekstrabladet.dk/vrangen/article1602074.ece


Brugbart svar (2)

Svar #2
28. august 2011 af Walras

Generelt er det sådan, at almindelige mennesker anser gentagelser for at være alt andet end tilfældigt, så de undervurderer, hvor mange gange samme træk/tal/andet vil hænde. Derfor er det tvivlsomt, om et menneske vil kunne vælge 10 slag fuldstændig tilfældigt. Vi vil have tendens til at variere vores træk for ofte for at simulere tilfældighed - ironisk nok, gør vi lige det modsatte.

Men man kan opstille adskillige spilteoretiske scenarier over sten, saks, papir, kan jeg forestille mig. 


Brugbart svar (2)

Svar #3
06. september 2011 af klotte (Slettet)

http://da.wikipedia.org/wiki/Spil_inden_for_spilteori


Brugbart svar (2)

Svar #4
07. september 2011 af Walras

#3 Jeg er glad for, at de bemærker, at der ikke findes en Nash-ligevægt i sten, saks, papir. Det kunne blive en anelse trivielt, hvis der var sådan en.  :-) I øvrigt er det dog let at se, at der ej findes en Nash-ligevægt, hvis man lige skriver spillet op på matrix-form.


Brugbart svar (2)

Svar #5
21. september 2011 af Mimisk (Slettet)

jeg vil også sige det er et psykologisk spil eftersom, hver gang jeg spiller det, så plejer jeg at tænke mig til min modstanders næste træk, og det plejer at fungere, på de fleste, med mindre modstanderen også kender taktikken, så gælder at tænke længst.. :P

 


Brugbart svar (2)

Svar #6
21. september 2011 af Walras

#5 I spilteori er dit udsagn kendt som common knowledge of rationality, der udtrykker, at hvis begge agenter er rationelle, og de hver især ved, at den anden agent er rationel, så denne ved, at de selv er rationelle, hvorfor de ved, at den anden er rational ad infinitum, da kan det udledes, hvad Nash-ligevægten i spillet er. Problemet med sten, saks, papir er, at der ingen Nash-ligevægt er. I hvert fald ikke, hvis agenterne spiller rene strategier. Udvides til blandede strategier, vil jeg mene, at Nash-ligevægten er (sten,saks,papir)=(1/3,1/3,1/3), men det giver ingen måde at vinde på. Muligvis er det dog, hvis man spiller nok, muligt at finde ud af, hvorvidt ens modspiller overhovedet er rationel. Hvis denne ikke er, kan det sagtens udnyttes.


Skriv et svar til: Sten, saks, papir

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.