Fysik

Strømstyrken - spændingsfald

31. august 2011 af Pellerøv (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej..

Jeg har et spørgsmål som hedder: "Beregn strømstyrken gennem hver af de to halogenpærer" (se venligst den vedhæftede opgave, spørgsmål C)

Jeg går ud fra, at eftersom der ikke er nogen modstand til den første pære, da vil strømstyrken være den samme, som jeg har beregnet i "a" (  I = U / R => 12 V / 2,9 Ω = 4,1 A   )

Men i pære nr. 2, er der jo 2 modstande, hvordan finder jeg ud af, hvor meget de tager af strømstyrken?


Svar #1
01. september 2011 af Pellerøv (Slettet)

Jeg vil egentlig også gerne have hjælp til spørgsmål E! ;)


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. september 2011 af mathon

c)
         pære 2 er serieforbundet med 2·0,065 Ω

         serieforbundne modstande delr spændingen i midstandstallenes forhold

dvs
         spændingern over R2 bliver

                                    2,9/sum({0.065,2.9,0.065})·(12 V) = 11,4851 V

         strømmen gennem R2:
                                                 I2 = (11,4851 V) / (2,9 Ω)  3,96 A


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. september 2011 af mathon

e)
         tilført effekt
                                         
                                   P = U2/Rerstat = (12 V)2/(1,45 Ω) ≈ 99,31 W
        pærernes effekt 
                                   Ppærer = sum({12_V,11.4851_V}2) / (2,9_Ω) = 95,14 W

        virkningsgrad
                                   η = (95,14 W) / (99,31 W) = 0,95801 ≈ 95,8%

                           

           


Svar #4
01. september 2011 af Pellerøv (Slettet)

Hej marton

Tusinde tak for svar! ;)

I opgave C, er jeg kommet frem til samme resultat, men har byttede om på Volt og Ohm i divisionen. Så jeg har fået den til at hedde:

                                         I = U / R  -->  R2PÆRE = 12 V / (2,9Ω + (2 * 0,065Ω)) = 3,96

Er dette underordnet?

Hvad angår spørgsmål "e", syntes jeg dit svar lyder meget fornuftigt :) - men hvorfor skal jeg kun bruge 1,45Ω til at regne den tilførte effekt?


Svar #5
01. september 2011 af Pellerøv (Slettet)

Jeg forstår egentlig heller ikke lige udregningen af "Pærernes effekt"


Brugbart svar (1)

Svar #6
01. september 2011 af mathon

 

      I = U / R  -->  2pære_2 = (12 V) / (2,9Ω + (2·(0,065 Ω)) = 3,96 A

er OK

    erstatningsresistansen Rerstat
    beregnes af
                                        Rerstat = (2,9 Ω)/2             ( beregnet uden ledningsresistans )

...
   pærernes mdtagne effekt
                                                  pære1                               pære2
                                           (12 V)2/(2,9 Ω)              (11.4851_V)2/(2,9 Ω)

 

        Ppærer = (12 V)2/(2,9 Ω) + (11.4851_V)2/(2,9 Ω) = ((12 V)2 + (11.4851_V)2) / (2,9 Ω)

                  

                                       


Svar #7
01. september 2011 af Pellerøv (Slettet)

Arrrrh, på den måde!

Tusinde tak for hjælpen! ;)


Skriv et svar til: Strømstyrken - spændingsfald

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.