Matematik

vektorer

01. september 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 Hej!

I en opgave ved jeg at |a|=4, |b|=3 og a*b=7

1. Hvordan udregner jeg vinklen mellem a og b? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

Benyt formlen

cos(v) = (ab) / (|a|·|b|) , hvorved

cos(v) = 7/(4·3) = 7/12 , og dermed

v = cos-1(7/12) = 54,3º


Svar #2
01. september 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 så det er,

cos-1(6)/(3*4)=60o


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#2

Nej, genlæs #1. Du finder, at

v = cos-1(7/12) = 54,3º

Du har tilsyneladende indsat a • = 6, hvilket ikke stemmer overens med oplysningerne i #0.


Svar #4
02. september 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 ja, hehe mente 7 og ikke 6 :)


Svar #5
02. september 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 hvordan beregner man arealet af det parallelogram, som udspændes af a og b? Forstår ikke helt hvad der menes.


Brugbart svar (1)

Svar #6
02. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#5

Du finder arealet af det udspændte parallellogram som den numeriske værdi af determinanten.


Svar #7
02. september 2011 af Ultraviolet (Slettet)

men skal man ikke have 4 koordinater for at kunne udregne determinanten?


Brugbart svar (1)

Svar #8
02. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Determinanten er lidt vanskelig at beregne i dette tilfælde. Benyt i stedet, at arealet af det af vektorerne udspændte parallelogram er

A = |a||b|·sin(v) ,

idet cos(v) jo lige er blevet beregnet.


Brugbart svar (1)

Svar #9
02. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#7

Det er ikke nødvendigt, når du kender længden af hver af vektorerne. Du finder determinanten ved

det(a,b) = |a|·|b|·sin(v)

#8

Jeg fik ellers bl.a. determinanten defineret som 

det(a,b) = |a|·|b|·sin(v) i gymnasiet, kan jeg huske.


Brugbart svar (1)

Svar #10
02. september 2011 af AskTheAfghan

ATrekant = 1/2·|a|·|b|·sin(θ)      , hvor ATekant = 1/2AParallelogram

Eller    AParallelogram = |crossp(aHat,b)|

#9

det(a,b) = aHat·b


Brugbart svar (1)

Svar #11
02. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Det er nu en noget bagvendt måde at definere en determinant på. Den defineres sædvanligvis

det(a,b) = det((a1;a2) , (b1;b2)) = a1·b2 - a2·b1 = âb

Problemet med definitionen via sin(v) er, at vinklen mellem to vektorer altid er mellem 0 og π , hvor sin(v) aldrig er negativ. Din definition kan opretholdes, hvis man indskrænker sig til

|det(a,b)| = |a|·|b|·sin(v) ,

og det er jo også fuldt tilstrækkeligt ved beregningen af et areal.


Brugbart svar (0)

Svar #12
02. september 2011 af AskTheAfghan

Det er korrekt ... Den numeriske værdi af determinanten er arealet A af det parallelogram, som a og b udspænder: A = |det(a,b)| = |a|·|b|·sin(θ)


Brugbart svar (0)

Svar #13
02. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#11

Aha, der kan man bare se, og det er jo selvfølgelig rigtigt. Det vil altså sige, at dette link heller ikke er helt korrekt,

http://da.wikibooks.org/wiki/Matematik_A/Vektorer_i_planen , nederst på siden.

#10

Krydsproduktet gælder kun, når vi taler om vektorer i rummet.


Brugbart svar (0)

Svar #14
02. september 2011 af AskTheAfghan

#13

Formlen ser forkert ud, men billedteksten passer helt fint. Man kan sagtens bruge cross product til at finde arealet lige meget om det er tale om vektorer i rummet eller ej ;)


Svar #15
02. september 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 hvis jeg har to vektorer, fx a(2,-2) og b=(3,-t) hvor t er tal hvordan,

1. bestemmes t, så de to vektorer er ortogonale?


Brugbart svar (1)

Svar #16
02. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#15

Når to vektorer a og b er ortogonale, gælder at deres skalarprodukt a • b = 0. Du løser altså ligningen

2·3 + (-2)·(-t) = 0


Brugbart svar (1)

Svar #17
02. september 2011 af AskTheAfghan

#15

Løs t, når     a·b = 0


Brugbart svar (0)

Svar #18
02. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#14

Så må krydsproduktet alt andet være defineret lidt anderledes, når der kun er tale om to dimensioner, x og y.


Brugbart svar (0)

Svar #19
02. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#18

Vektorproduktet a × b er altid defineret som en vektor, der er ortogonal på både a og b , og hvis længde er lig med arealet af det af vektorerne a og b udspændte parallelogram. Der er jo igen kun tale om at benytte vektorens længde i beregningen af parallelogrammets areal. Benyttes vektorernes koordinater, kan man jo passende benytte den plan, som vektorerne udspænder, som basis for x- og y-koordinaterne, hvorfor deres z-koordinater jo er nul, og determinanterne i den sædvanlige formel for vektorproduktet, reduceres til den ene determinant, der bliver z-koordinaten i vektorproduktet.

(But we digress).


Brugbart svar (0)

Svar #20
02. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#19

Nåh, jamen så ved jeg det. Vi fik ellers aldrig rigtig stiftet bekendtskab med krydsproduktet, da vi i gymnasiet gennemgik teorien om vektorer i planen.

Nu tænkte jeg bare, at hvis man valgte i 2-dimensionel vektorregning at bruge krydsproduktet til beregning af arealet af det udspændte parallellogram, så ville krydspruduktets definition ang. multiplikation af koordinaterne være anderledes, da man jo skal gange færre koordinater, hvis du forstår.


Forrige 1 2 Næste

Der er 37 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.