Matematik

Vektorer skalarpunkt

04. september 2011 af came (Slettet) - Niveau: A-niveau

Vektorerne a og b har koordinaterne:

a (1 og -2s)              b= (5s-1 og 3)

a) Bestem s, så skalarproduktet af de vektorer bliver 0.

Jeg har prøvet, at s skulle ha' værdien -1, men det giver -1 og jeg vil have 0.

Jeg har fulgt formlen: a * b= a1 * b1 + a2 * b2

1 * 5 * -1 -1 + -2*-1*3= -1

Er der ikke en smart måde på inspire, hvor man kan få s værdi at vide, uden at skulle gætte sig frem.

Når jeg giver s en værdi, er det tætteste jeg kan komme på er -1 istedet for 0

Er der nogen, som kan finde den rigtige værdi for s, så stykket bliver= 0 ???

Er der en måde, at finde ud af det på i et regneprogram, f.eks. n-spire?

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

Du kan da bare løse manuelt.

Du finder så skalarproduktet ved

a • b = 0

1·(5s - 1) + (-2s)·3 = 0

5s - 1 - 6s = 0

-s - 1 = 0

s = -1


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. september 2011 af SuneChr

a • b  =  1·(5s - 1) + ( - 2s)·3


Svar #3
04. september 2011 af came (Slettet)

Er svaret så = -1 ??

Hvis jeg indsætter -1 i stedet for s i denne formel: a * b= a1 * b1 + a2 * b2 = 1 * 5 * -1 -1 + -2*-1*3= -1, så bliver resultater, jo stadigvæk -1 og ikke 0?

Opgaven lyder: a) Bestem s, så skalarproduktet af de to vektorer bliver 0.


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#3

Ja, det korrekte svar på opgaven er s = -1 .

Prøv at regne efter igen.


Svar #5
04. september 2011 af came (Slettet)

Når jeg skriver følgende ind på min lommeregner, får jeg følgende: 1 * 5 * -1 -1 + -2*-1*3= -1

Sådan som jeg har forstået opgaven, skal resultatet blive 0 og ikke -1.

Skal s være et andet tal? Det giver ifølge min lommeregner -1.

Hvad får du, når du regner det ud?

Det næste spørgsmål lyder:

b) Bestem vinklen mellem de to vektorer for denne værdi af s.

Er værdien af s, så 0 eller -1?

Er det mig som har misforstået opgave a) ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#5

Jeg får selv

1·(5·(-1) - 1) + (-2·(-1))·3 = (-5) - 1 + 6 = 0 


Svar #7
04. september 2011 af came (Slettet)

Tak : - )

Du har ret : - )

Jeg er i tvivl om næste opgave:

b) Bestem vinklen mellem de to vektorer for denne værdi af s.

Ved du, hvordan jeg skal regne opgave b) ud?

Er der en bestemt formel, jeg skal bruge for at vinklerne ud i forhold til s? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#7

Benyt formlen

cos(v) = (a • b) / (|a|·|b|)


Svar #9
04. september 2011 af came (Slettet)

Hvordan skal jeg sige (a*b), når t er ukendt. Hvordan skal jeg kunne få et resultat?

Ved du om det er muligt, at indsætte tal i den formel du lige har skrevet?


Brugbart svar (0)

Svar #10
04. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#9

Du har lige bestemt s = -1, dvs at du kan finde vektorerne a og b ved at indsætte s = -1.

Jeg går ud fra, at opgaven er en efterfølger til opgave a), så jeg kan ikke forstå, hvad du mener med t.


Svar #11
04. september 2011 af came (Slettet)

Ja, tak.

Er følgende korrekt?

(1*(5-*-1-1)= -6

(-2*-1-3= -1

(a*b)= (-6-1)= 7/(-6)*(-1)= 1,16

Kan det være rigtigt?

Vinklen kan da ikke være= 1,16             ???

 


Brugbart svar (0)

Svar #12
04. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#11

Du finder vektorerne

a(1 ; 2)      og      b(-6 ; 3) ,

som giver vinklen

cos(v) = (a • b) / (|a|·|b|) = (-6 + 6) / (√5 · √45) = 0  ⇔  v = cos-1(0) = 90º , 

hvilket passer godt, da skalarproduktet mellem de to vektorer a og b resulterede i nul - de to vektorer er altså ortogonale.


Svar #13
04. september 2011 af came (Slettet)

Hvor får du √5 og √45 fra?


Brugbart svar (0)

Svar #14
04. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#13

I nævneren ganger du vektorernes længder med hinanden:

(|a|·|b|) = √(12 + 22)·√((-6)2 + 32) = √5·√45


Svar #15
04. september 2011 af came (Slettet)

Tak for hjælpen : - ) 


Skriv et svar til: Vektorer skalarpunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.