Fysik

Finde specifik varmekapacitet

07. september 2011 af drives (Slettet)

Hej,

Jeg er gået død i min fysik opgave, eller jeg har prøvet at regne den men jeg er bange for at det ikke er rigtigt.

Så jeg ville hører om ikke ville se om det er helt hen i vejret..

Opgaven lyder:

I en kogekande opvarmes en sten med massen ms=0,050 kg til T = 100 C

Når man er sikker på at stenen overalt har temperaturen 100 C, flyttes den hurtigt (uden varmetab) over i et bæger med vand, med massen mv=0,220 kg med Tv,start= 17,6 C. Efter et stykke tid er der opnået temperaturligevægt mellem vand og stenen, så begge dele har Tfælles= 21,9 C

Hvad er stenens specifikke varmekapacitet?

 

Jeg har gjort sådan her:

Evand= 0,220 kg * 4,186 *4,3 = 3,959 J
Csten = (3,959 J)/(0,050 kg*(-78,1)) = 1,01
Esten = 0,050 kg * 1,01 * (78,1) = 3,944 J

Er varmekapaciteten så 1,01, eller hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

En specifik varmekapacitet har en enhed.

Vandet varmes op fra Ts til Tf, hvilket kræver tilførsel af energien Q = mv·cv·(Tf - Ts)

Energien tilføres fra den opvarmede sten, så Q = ms·cs·(T - Tf)

Sæt de to udtryk for Q lig med hinanden og løs for cs , der så findes i den samme enhed som cv . Og lad være med at sjuske med enhederne.


Svar #2
07. september 2011 af drives (Slettet)

Vil det så sige at det bliver: 3,959 J =3,944 J ?

Eller hvad mener du med "Sæt de to udtryk for Q lig med hinanden og løs for cs , der så findes i den samme enhed som cv" ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Der er to udtryk for den samme mængde energi Q i #1 . Sæt de to udtryk lig med hinanden.

Vi har

Q = mv·cv·(Tf - Ts)

og

Q = ms·cs·(T - Tf)

ms·cs·(T - Tf) = mv·cv·(Tf - Ts)

Løs for cs .

I #2 er det noget vrøvl at skrive 3,959 J =3,944 J .


Svar #4
07. september 2011 af drives (Slettet)

jeg tror bare ikke jeg forstår hvad du mener med "Løs for cs"


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

I ligningen

ms·cs·(T - Tf) = mv·cv·(Tf - Ts)

kender du alt, undtagen cs . Isoler cs .


Svar #6
07. september 2011 af drives (Slettet)

Kommer det så til at se sådan her ud;

cs = mv*cv*(Tf-Ts)-ms/(T-Tf)

Cs = 0,220*4,186*(17,6-21,9)-0,050/(100-21,9)

Cs = 3,959

Eller?


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej, det er helt vildt. Divider med ms og divider med (T - Tf)

cs = (mv / ms)·cv·(Tf - Ts) / (T - Tf)

og som jeg nævnte før, har den specifikke varmekapacitet en enhed.


Svar #8
07. september 2011 af drives (Slettet)

hvis jeg sætter tallene ind, i den formel du har skrevet, bliver det jo 1,01 som jeg har været inde på før...


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Du skal så give den korrekte enhed.


Skriv et svar til: Finde specifik varmekapacitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.