Fysik

Tennisserv

10. september 2011 af placebo321 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Ved en tennisserv sendes en bold af sted med farten 26 m/s. Bolden sendes af sted skråt nedad i en vinkel på 3 grader med vandret. I det øjeblik bolden forlader ketsjeren, er bolden i højden 2,4 m over jorden og 12 m fra nettet. Nettets overkant befinder sig 0,92 m over jorden.

 

Opgave

Undersøg blabdt abdet ved en beregning, om bolden kommer over nettet. Gør herunder rede fir de relevante antagelser

Jeg har indsat informationerne i ligningen for banekurven.

y = ((-1/2*g)/((26 m/s)2 · cos(3º)2)) ·(12 m)2 + tan(3º) · 12 m + 2,4 m

y = 1,98

Hvilket vil sige, at bolden befinder sig i en højde på 1,98 meter, når den har fløjet 12 m, og da nettet kun er 0,92 m højt, kommer den over. Er dette korrekt?

Jeg har antaget, at der ikke er nogen luftmodstand. Hvad ellers skal man antage?


Svar #1
10. september 2011 af placebo321 (Slettet)

Jeg er kommet lidt i tvivl, for hvis jeg definerer den positive retning til at være nedad får jeg

y = ((1/2*g)/((26 m/s)2 · cos(3º)2)) ·(12 m)2 + tan(3º) · 12 m

y = 1,678 m

Og det er et lidt andet resultat. Her har jeg valgt nulpunktet til at være i 2,4 m højde. (Jeg ved ikke om det er gjort rigtigt) 

Jeg ved dog ikke, om jeg må definere den positive retning til at være nedad, når det gælder skrå kast.

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. september 2011 af peter lind

Du kan definere den positive retning som du selv vil; men det har indflydelse på allestørrelser i y retning. De grundlkæggende ligninger er

y  = -½g*t2 +voy + y0.

x = v0x*t

hvor jeg har sat y akse til at pege opad.

I den stillede opgave peger v0y nedad så fortegnet for den skal være negativ. Tilsvarende skal fortegnet for y0 være positiv.  Skifter du fortegn på y aksen skal alle tal på højre side skifte fortegn.

Du mangler hastigheden i det andet led. Jeg har på fornemmelsen at du er gået for hurtigt frem. Det forøger altså sandsynligheden for fejl

 


Svar #3
10. september 2011 af placebo321 (Slettet)

Jeg har brugt banekurvens ligning

y= (-1/2*g)/(v02*cos2(a))*x2+tan(a)*x

så jeg ved ikke helt, hvad du mener med hastigheden i andet led.

Hvordan ser du, at v0y peger nedad? Den peger vel stadig opad, da der er en elevation på 3 grader.

Hvad er dit resultat?

 


Svar #4
10. september 2011 af placebo321 (Slettet)

Hvis jeg sætter vinklen til at være negativ, altså - 3 får jeg y = 0,7223 svarende til, at den ikke når over.

Er det korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. september 2011 af peter lind

jeg har ikke regnet efter; men det er en måde at gøre det på.


Brugbart svar (1)

Svar #6
10. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

Vi kigger på en bevægelse i to dimensioner, hvor bolden vil bevæge sig skråt i et homogent tyngdefelt. Derfor indledes opgaven med at finde tiden, hvormed bolden er om at nå nettet i x-retningen. Vinklen med vandret er negativ da bolden bliver slået skråt nedad. Tiden ved nettet lyder:

x = vo·cos(α)·t , hvoraf

t = 12m / (26m/s ·cos(-3)) = 0,462s

Nu beregner vi højden i y-retningen ved nettet, altså 0,462 sekunder efter slaget:

y = 1/2·g·t2 + vo·sin(α)·t + yo , hvorved

y = 1/2·9,82m/s2·(0,462s)2 + 26m/s·sin(-3)·0,462s + 2,4m = 0,72m

Det viser sig altså at bolden efter 12 meter vil nå en højde af 0,72 meter, hvilket er lavere end nettets højde. Derfor kan vi konkludere at bolden ikke kommer over nettet.


Brugbart svar (1)

Svar #7
11. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

En mindre korrektion til #6.

Der skal lige tilføjes et minus-tegn i ligningen for y, således at

y = -1/2·g·t2 + vo·sin(α)·t + yo , hvorved

y = -1/2·9,82m/s2·(0,462s)2 + 26m/s·sin(-3)·0,462s + 2,4m = 0,72m .

Facit er dog det samme, det var mere af kosmetiske årsager.


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6, #7

Det er helt korrekt fremgangsmåde og resultat. Som et lille spørgsmål for ekstra points kunne man spørge, hvad vinklen α så skulle være, for at bolden lige netop kommer over nettet (antag i denne sammenhæng, at boldens diameter er forsvindende lille, og at de øvrige antagelser ikke ændres).


Svar #9
11. september 2011 af placebo321 (Slettet)

Ok, så mit resultat var rigtigt. #7 facit er ikke det samme, hvis minus-tegnet undlades. Uden minus er resultatet 2,819.

Tak


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#9

Nej, jeg glemte minus-tegnet, da jeg skrev opgaven op for dig i første omgang, men da jeg regnede opgaven huskede jeg at anvende minus-tegnet. Selve opskrivningen gik bare så hurtigt, at jeg glemte minus.

Facit er 0,72m , og dermed kommer bolden ikke over nettet.


Svar #11
11. september 2011 af placebo321 (Slettet)

Bare i orden. Vi er enige omkring resultatet


Skriv et svar til: Tennisserv

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.