Fysik
Ikke konstant acceleration
Hejsa. Hvis et objekt ikke køre med en konstant hastighed og man skal finde dens acceleration, så er den heller ikke konstant. Hvis man eksempelvis havde i x= 5 sek en acceleration på 5 m/s2 og i x= 5.5 sek en acceleration på 8 m/s2.
Kan jeg da ikke kun beregne den faktiske acceleration ved at finde hastighed i x=5, v1 og hastigheden i x= 5.5, v2 og sige:
v2 - v1 = den faktiske acceleration,
Eller er min tankegang helt henne i vejret?
Svar #2
10. september 2011 af Cichlid (Slettet)
Ja - men så får du jo kun accelerationen i et bestemt punkt, og ikke hvor meget den faktisk ER steget i hastighed?
Svar #3
10. september 2011 af mathon
accelerationen er en funktion af tiden
a(t)
funtionsændring
Δa = a(t2) - a(t1)
Svar #4
10. september 2011 af Cichlid (Slettet)
Så hvis jeg vil vide hvor meget at en genstand har acceleret fra t= 0 til t= 5 så er det blot at trække tiden hastigheden fra hinanden?
f.eks 10 m/s til 20 m/s på 5 sek
dvs. det er 2m/s/s ?
Svar #5
10. september 2011 af mathon
nej
det kan du kun gøre i et infinitesimalt tidsrum og det er 5 sek. ikke
Svar #8
10. september 2011 af Cichlid (Slettet)
Hvis du skulle gøre det vha. en funktion, hvordan ville du da gøre det?
Svar #9
10. september 2011 af Cichlid (Slettet)
Er der nogen grænse for hvor lille tidsrummet skal være?
Svar #10
11. september 2011 af Andersen11 (Slettet)
#9
Blot fordi objektet ikke kører med konstant hastighed, kan man ikke slutte, at accelerationen så ikke er konstant. Hvis f.eks. v(t) = a0·t , med a0 > 0 , vokser hastigheden lineært med tiden, men accelerationen a(t) er jo konstant, idet
a(t) = dv(t)/dt = a0 .
Accelerationen er generelt en funktion a(t) af tiden, og a(t) angiver den øjeblikkelige ændring af hastigheden v(t) pr. tidsenhed.
Kender man a(t) og ønsker at beregne ændringen af hastigheden mellem de to tidspunkter t1 og t2, må man benytte, at v(t) er en stamfunktion til a(t) , hvorfor
v(t2) - v(t1) = t1∫t2 a(t) dt
Skriv et svar til: Ikke konstant acceleration
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
