Matematik

trekant

11. september 2011 af kate92 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

Jeg har en lille opgave jeg er gået lidt i stå ved. 

De info jeg har fået er, at i en trekant ABC er vinkel C ret. Siden b=3 og vinkelhalveringslinjen Va = 4

Jeg skal tegne en situation af trekanten og bestemme de ukendte sider og vinkler. 

_____

Altså jeg fandt hurtigt ud af at a= 2,6. Dette ved at sige at: 

a2+32=42

a = √(16-9) = √(7) = 2,6

men så er jeg gået lidt i stå. Nogen der lige kan hjælpe mig på vej? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det er ikke korrekt; vA (ikke Va) er længden af vinkelhalveringslinien for vinkiel A. Benyt denne til at bestemme vinklen A/2 . Dernæste bestemmes vinkel A selv, og derefter siden a og vinkel B. Endelig findes c af Pythagoras.


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. september 2011 af mathon

 

         cos(A/2) = (b/vA)

         cos(A) = 2cos2(A/2) - 1


Svar #3
11. september 2011 af kate92 (Slettet)

jeg er ikke helt med? 

hvorfor siger I A/2?

Jeg kunne godt tænke mig en skitse, for måske bliver det lidt mere overskueligt at følge med. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. september 2011 af mathon

 

                    ...tegn det selv...


Svar #5
11. september 2011 af kate92 (Slettet)

Jeg har tegnet det, men det vist forkert at jeg har delt trekanten, så Va er en linje fra vinkel A til siden BC? Men er det rigtig forstået at så må VA være som siden AC? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. september 2011 af mathon

#2

i overigten over trigonometriske formler til halve vinkler har du:

         cos(A) = 2cos2(A/2) - 1 som i anvenselse

giver:

 

         cos(A/2) = (b/vA) = 3/4

         cos(A) = 2·(3/4)2 - 1 = (9/8) - (8/8) = (1/8) = 0,125

         A = cos-1(0,125)


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Vinkelhalveringslinien vA (stadig ikke Va) går fra punktet A til siden BC og deler vinkel A i to lige store dele (den halverer vinkel A).


Svar #8
11. september 2011 af kate92 (Slettet)

ok nu jeg med. prøver lige her at forsætte. 


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. september 2011 af mathon

 

             tan(A) = a/b = a/3

             a = 3·tan(A)


Svar #10
11. september 2011 af kate92 (Slettet)

jeg får hele vinkel A til: 82,8 når jeg bruger mathons beregning? skal jeg nu dividere 82,8 med 2 = 41,4? det må være halvdel af vinkel A. 

Dvs. vi har to halve vinkler (A) på 41,4 hver?

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #11
11. september 2011 af mathon

#9

             tan(A) = a/b = a/3

             a = 3·tan(A) = 3·tan(82,8192º) ≈ 23,8118 ≈ 23,81

             c = (32+23,81182)0,5 ≈ 24


Brugbart svar (0)

Svar #12
11. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Hvis du har fundet vinkel A , er der ingen grund til så at finde A/2 .


Svar #13
11. september 2011 af kate92 (Slettet)

Andersen, jeg bruger det til at finde halvdel af siden BC:

Jeg siger : c * sinA = 4*sin41,4 = 2,6, så må hele siden BC være 2*2,6? 

eller i princippet kunne jeg også finde hele BC ved phythagoras, da jeg både har b og c. Hvad er bedst?


Brugbart svar (0)

Svar #14
11. september 2011 af mathon

 

       vinkelhalveringslinjen vA deler ikke siden a i to lige store stykker

       en vinkelhalveringslinje i en trekant deler den modstående side i to stykker,
       som er proportionale med de sider, der indeslutter vinklen.


Svar #15
11. september 2011 af kate92 (Slettet)

Ok. mange tak mathon.

Jeg fik også BC=23,7 (tæt på din) og c=23,9 (brugte phythagoras til den)


Svar #16
11. september 2011 af kate92 (Slettet)

Passer det at vinkel B kun giver 7 grader?


Brugbart svar (0)

Svar #17
11. september 2011 af mathon

  

                                Ja


Skriv et svar til: trekant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.