Matematik

Lineær regression - signifikant?

11. september 2011 af Krøsus (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle.

Jeg har to grafer (samme begivenhed i 2 lande) i samme koordinatsystem (x-akse: årstal, y-akse: antal begivenheder) og har ud fra disse to linjer lavet en regression.

Hvorledes finder jeg ud af, om der er signifikant forskel i antal begivenheder for de 2 lande?

 

På forhånd tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

Du kunne indsætte det samme årstal i hver ligning, og vurdere forskellen i antallet af begivenheder.


Svar #2
11. september 2011 af Krøsus (Slettet)

Hej, tak for dit svar.

 

Jeg kan supplere med, at jeg for hvert årstal har beregnet en p-værdi, der viser en statistisk (væsentlig) signifikant forskel i alle årene. Det, jeg er interesseret i, er at "slå alle tallene sammen" og få en samlet p-værdi....


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. september 2011 af peter lind

Hvis du skal bruge hele matrialet samlet bliver det en større historie. I første omgang estimerer du parametrene  for de 2 lande. Du finder altså

xi = ax+bx*ti

yj = ay+by*vj       (jeg kalder tidsparameteren v for at holde den adskildt fra tidsparameteren for x)

Der antages at variansen er identiske for de 2 fordelinger. Et estimat for variansen S2 bliver så

S2 = (( N-2)Sx2+(M-2)Sy2)/(N+M-4)

N og M er antal data i henholdsvis x og y. Sx og Sy er spredningen i de 2 fordelinger

Teststørrelsen for om hældningskoefficienterne er ens bliver:

Z = (bx-by)/k              k = S*kvrod( SAKt-1+SAKv-1)

Teststørrelsen er t fordelt med parameter N+M-4


Svar #4
11. september 2011 af Krøsus (Slettet)

Hej,

mange tak for dit svar. Fortsat god søndag.


Skriv et svar til: Lineær regression - signifikant?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.