Biologi

Blodtype

11. september 2011 af unfaithful91 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej Alle! Jeg sider og tænker om nogen kan svare på det her:

Hvad vil det sige at have en bestemt blodtype (med et eksemplar)? Hvorfor er det vigtigt at kende sin blodtype ved en blodtransfusion?

jeg har prøvet at svare på det, men det lyder bare rigtigt dårligt..

 

Håber nogen kan hjælpe..


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. september 2011 af peter lind

Blodtyperne er A, B O + yderligere oveni rhesus positiv og rhesus negativ. Hvis du får en blodtransfusion med en uforenlig blodtype dør du


Svar #2
11. september 2011 af unfaithful91 (Slettet)

Det ved jeg..

Men hvad sker der præsist?


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. september 2011 af Booklover (Slettet)

Hvis du fx har blodtypen A0 (vi kigger lige væk fra rhesus, for at gøre det mere overskueligt) vil dine blodlegemer have en ganske bestemt type overfladeproteiner, nemlig antigen A, mens kroppen har dannet antistof mod antigen B, som pudsigt nok findes på overfladen af blodtype-B-personers røde blodleger. Men modtager du fx blod fra en blodtype B, vil denne person have dannet antistof mod antigen A, og herved vil antigen A og antistof A fra donorblod og dine egne blodlegemer sammenbindes - der sker en agglutination/agglutinering (hvilket ikke er ønskværdigt mht. fx en blodtransfusion). Har du blodtype 0 har du antistof mod både antigen A og B og hos blodtype AB findes ikke antistof mod hverken A eller B antigenet - prøv selv her at finde frem til, om blodtype 0 og AB er gode som donorblodtyper/smarte at have hvis man selv skal have en blodtransfusion? Med rhesussystemet gør det samme sig egentlig gældende - rhesuspositiv kan modtage blod med rhesusnegative antigener, men ikke omvendt. Så der er lidt at holde styr på! 


Skriv et svar til: Blodtype

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.